„Könyvtár, ami összeköt” 2016

„Könyvtár, ami összeköt” – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című program keretében tizenkilenc ösztöndíjast látott vendégül a MaNDA. Október 5-én, egész napos bemutatón ismertettük az intézményben folyó szakmai munkát.

A rendezvényt Kövér László, az Országgyűlés elnöke immár hatodik alkalommal hirdette meg, jelentkezni a Kárpát-medence összes országából lehetett. Idén először Múzeum határok nélkül címmel öt fiatal magyar múzeumi szakember számára is kiterjesztették a programot. Vendéglátóként az Országgyűlési Könyvtár biztosította a szakmai hátteret és az intézményi keretet. A rendkívül színes program célja a Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok és múzeumi szakemberek közös munkavégzésének, tapasztalatcseréjének, szakmai együttműködésének támogatása.

Lovas Lajos, a MaNDA igazgatója köszönti a résztvevőket (fotó: Major László)

A részvevőknek lehetőségük nyílt az Országgyűlési Könyvtárban eltöltött egy hónap során a könyvtár és a hazai könyvtári rendszer tanulmányozására, saját szakmai tevékenységük bemutatására, kapcsolatépítésre, valamint az Országgyűlés munkájába való betekintésre. A program során számos egyetemi, megyei, fiók és más könyvtárak mellett különböző kulturális intézményeket látogatnak meg a vendégek. Szeptember 24. és október 23. között kilenc határon túli és egy magyarországi fiatal könyvtáros kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen az ösztöndíjprogramban. A tavalyi évhez hasonlóan, a nyertes pályázók mellett a szereplők köre kiegészült hét, budapesti könyvtárak által delegált kollégával.

Nyeste Györgyi előadása a könyvtárban (fotó: Major László)

Az intézményünkbe érkező ösztöndíjasokat Lovas Lajos főigazgató köszöntette a MaNDA országos feladatkörű, nyilvános szakkönyvtárában. Ezután Nyeste Györgyi könyvtárvezető ismertette a könyvtár gyűjteményét, integrált könyvtári rendszerét, bemutatta a könyvtár tereit. Idén is népszerűek voltak az ajándékba elvihető saját, filmes időszaki kiadványaink, mint a korábbi Filmkultúra folyóiratok, és az 1979-2010 között megjelent Filmévkönyvek. A MaNDA főépületében Máté László Zoltán raktárvezető mutatta be a Filmintézet gyűjtőkörét, raktározási technikáját, majd a látogatók megtekintették a MaNDA vetítőgépházát működés közben.

Nagy sikert arattak a korábbi kiadványok is (fotó: Major László)

A filmraktárakban eltöltött program után szakmai előadás hangzott el a közgyűjtemények együttműködéséről a MaNDA országos digitalizálási projektjeiben, részletezve az adatszerkezeteket, metaadat-struktúrákat és az automatizált lekérdezéseket, külön kitérve az európai elektronikus könyvtár, az Europeana felé történő adatszolgáltatásra. Végezetül Takács Eszter adatbázis referens a MaNDA adatbázisának egyik különleges dokumentumtípusának tételeit prezentálta, ezek a forgatható, nagyítható és mérhető 3D modellek, amelyek segítségével a múzeumi tárgyakat virtuálisan „kézbe vehetjük”.

A MaNDA könyvtárának raktárában... (fotó: Major László)

A program zárasaként Cserépy László 1941-ben készített érdekes szkeccsfilmje, a Film a filmről című művét vetítettük le. A rövidfilm a Magyar Filmiroda Rt.-ben játszódik, bemutatja a komplex filmgyártási munkafolyamatot, amelyben látható a műtermi munka, a laborálás, vágás, feliratozás munkafolyamata és néhány filmtrükk is. Ez volt az egyetlen olyan magyarországi filmgyár, ahol az ötlettől a kész kópiáig mindent egy helyen készítettek.

...majd a filmraktárban Máté László Zoltán vezetésével folytatódott a séta (fotó: Major László)

Az ösztöndíjas fiatal könyvtárosok még két hetet töltenek Budapesten, majd friss tapasztalatokkal, új szakmai kapcsolatokkal és számos maradandó élménnyel tele öt különböző ország, különböző feladatkörű könyvtáraiba térnek haza.

Szüts Etele a MaNDA adatbázisát... (fotó: Major László)

...majd Takács Eszter a 3D-s modelleket mutatta be (fotó: Major László)

Szüts Etele