Digitalizálás országszerte

Akár road movie-t is lehetett volna forgatni a MaNDA Kutatási és Fejlesztési Főosztályának előző negyedévéről. Októbertől az év végéig 53 vidéki és 23 budapesti helyszínen fordultunk meg: azon intézményekben, amelyek részt vesznek a MaNDA által koordinált közfoglalkoztatási programban, és tételeikkel gyarapítják a MaNDA adatbázisát.

Végiglátogattuk az adatbázisunkba töltő partnereinket

A MaNDA adatbázisa e cikk írásának idején 177 543 találatot tartalmaz. Ezen kívül közel milliós lehet azon tételek száma, amelyeket már előkészítettek arra, hogy az adatbázisba kerülhessenek. A digitalizálási munkákon jelenleg mintegy félezer közfoglalkoztatott kolléga dolgozik az országban, szakértő muzeológusok, könyvtárosok, levéltárosok segítő felügyelete mellett. Ahhoz, hogy az anyag a MaNDA adatbázisba, majd később az európai közös digitális könyvtárba, az Europeanába is bekerülhessen, a MaNDA főosztályán dolgozó munkatársak háttérmunkájára is szükség van.

Az adatbázist a legkülönfélébb kulturális intézmények gazdagítják – anyagaik lenyűgözően sokszínűek, mert gyűjtőkörük is sokféle. Az intézmények azon műtárgyaikat, dokumentumaikat kezdik el digitalizálni, amelyek feldolgozása számukra a legfontosabb. Fontos, mert nagy érdeklődésre tart számot, fontos, mert az adott gyűjteményegység technikailag jól és a tárgy veszélyeztetése nélkül feldolgozható – vagy fontos, mert a digitalizálással már nem lehet várni: a felhőalapú adatbázisban van a helye, ha azt szeretnénk, hogy a lassan elenyésző értéket unokáink is láthassák.

balatoni_muzeum_keszthely

Együttműködő intézményeinkkel eddig is folyamatos kapcsolatot tartottunk, help desk szolgáltatásunk teszi lehetővé, hogy anyagaik online megjelenését javítsák. Technikai tanácsokat is adunk, például a 3D-modellezéshez készült képsorozatok javítása, az összefűzött könyvek, iratok tömörítése és az optikai karakterfelismertetés kapcsán. Negyedéves „országjárásunk” célja az volt, hogy személyesen is találkozzunk minél több kollégánkkal, s megismerhessük azokat a technikákat, amelyeket ők a legjobbnak tartanak. Mi magunk is sokat tanultunk ezektől az elhivatott, lelkes szakemberektől. A nagyobb intézmények általában saját adatbázisokat, virtuális kiállításokat is gondoznak – a kisebb intézményekben viszont lényegében semmilyen digitalizálás nem folyt korábban, vagy csak elszigetelt kísérletek történtek rá. Az általunk végiglátogatott intézmények több munkatársa azt mondta, az alapfeladatok ellátása mellett nem folyna digitalizáció a MaNDA által biztosított eszközök és munkatársak nélkül. A MaNDA adatbázis sok intézménynek nyújt lehetőséget arra, hogy tárgyait rendszerezze és hozzáférhetővé tegye.

miskolci_egyetem_egyetemtorteneti_gyujt

Ózdtól Zalalövőig, Debrecentől Szolnokig, Szentendrétől Kecskemétig jártuk végig az intézményeket. Láthattunk digitalizálás közben 18. századi könyvet, kéziratot, helytörténeti értékű fotót és képeslapot. Fotózás közben bababútort és numizmatikai értékeket, 3D-modellezés folyamatában plüssjátékot és régészeti feltárásból előkerült ékszert. Van, ahol az intézmény névadójának kézzel írt levelezését dolgozzák fel: így válik mindenki számára hozzáférhetővé a magyar muzeológia atyjának is tartott népszerű író, Móra Ferenc számos emléke. Máshol is az intézmény profiljába illeszkedő dokumentumanyagokat helyezték a digitalizálási program középpontjába: visszaemlékezéseket, amelyek a holokauszt időszakának hiteles forrásai.

mora_ferenc_muzeum

A székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény archív fotókat tölt föl hozzánk. A Deák Gyűjtemény anyagait éppúgy közvetítettük már az Europeana felé, mint a miskolci Hermann Ottó Múzeumban folyó professzionális munka gyümölcseit. Ott például a népművészeti tárgyak gyűjteményét tartották digitalizálásra megfelelőnek. A kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár aprónyomtatvány gyűjteményét dolgozza föl. Ez az anyag méreteinél, jellegénél fogva egyszerű irodai szkennerek segítségével is könnyen, gyorsan feldolgozható – de egy helytörténeti kutató számára egy 1950 utáni meghívó vagy szórólap is hiánypótló információt tartalmazhat. A gyöngyösi Magyar Ferences Könyvtár és Levéltár ezzel szemben ősnyomtatványokat és kézzel írt prédikációs könyveket is megjelenít az adatbázisban.

evangelikus_egyhazkozseg

Sok helyen nemcsak a gyűjteményi anyag, de a feldolgozás módja is tanulságos volt. A Balatoni Múzeum – amellett, hogy országos hírű, 25 000 darabos képeslap gyűjteményét is feldolgozza –, az általunk javasolt 3DSOM alkalmazás köré valóságos digitalizáló műhelyt épített ki: a muzeológiai munka ideális ütemezése révén folyamatosan újabb és újabb műtárgyak várják, hogy körbeforgatható modelljük elkészüljön, ezekről rendszeresen beszámolunk cikkeinkben. A kaposvári Rippl-Rónai Múzeum nagy gondot fordít zoológiai gyűjteményük preparátumairól készített képeik minőségére. A kiállítási tárgyakról elkészült felvételeket digitális utómunkának vetik alá, a képszerkesztés során aprólékosan, az utolsó pixelekig eltávolítják az eredeti hátteret még a legapróbb fű- és szőrszálak közül is.

ozd_digitalis_iroda

Az ózdi Digitális Irodában – többek között – nagyméretű ipartörténeti jelentőségű tervrajzok szkennelése történik. A dokumentumokat több részletben olvassák be, majd a kapott képeket a digitális utómunka során szerkesztik össze. A MaNDA digitalizációs programja keretében itt dolgozik egy helyen a legtöbb közfoglalkoztatott kolléga, közel 70 ember.

Magyarország még nem tartozik Európa élvonalába a kulturális kincsek digitális hozzáférhetővé tételében. A MaNDÁval együttműködő intézményekben tapasztaltak azt jelzik: erre a munkára hosszú távon is szükség van. És az adatbázis napról napra gyarapodik 2015-ben is…

Képes Gábor

2015.01.16.