Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer létrehozása 2015.09.24.

Projekt bemutató rendezvény

A MaNDA (Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet) 2013 júniusában nyerte el a TÁMOP, vagyis a Társadalmi Megújulás és Operatív Program által kiírt TÁMOP-3.2.14-12/1-2013-0001 azonosító számú pályázatot, melynek keretében egy olyan oktatási adatbázis létrehozása a cél, amivel a közoktatásban résztvevők munkáját segíteni tudják, a kulturális tartalmakat informatikai eszközökkel meg tudják jeleníteni. A projekt eddigi eredményeiről 2015. szeptember 24-i rendezvényen tartottak színes beszámolót a projektben résztvevő szakemberek.

A létrejövő rendszer, a Digipédia elnevezést kapta, amely egy kulturális adatgyűjteményen alapuló elektronikus keresőrendszer. Az alapvető célja a Digipédiának, hogy az oktatási és tanulási programok a digitális fejlesztési eszközök segítségével váljanak mobilitási programmá, lehetőséget adva így az Európai Unió tagországai számára történő kölcsönös felhasználhatóságra.

Fontos hogy a pedagógusok is megismerkedjenek a rendszerrel, nyitottak legyenek az innovációra és az új technikai eszközök használatára, hogy a megszerzett tudásukat át tudják adni diákjaiknak.

Továbbá a pedagógusok számára segítség is, hiszen a rendszer tartalmaz kidolgozott feladatsorokat, amelyek több műveltségi területen, különböző évfolyamokon is beilleszthetőek a tanítási órák kereteibe. Ennek szellemében különösen fontos volt egy pedagógus továbbképzés melynek középpontjában az Egységes Nemzeti Oktatási és Kulturális és Térinformációs Rendszer használatának pedagógiai lehetőségei állnak.

Ahhoz hogy el tudják sajátítani a Digipédia használatát, képzést indítottak pedagógusoknak, ami körülbelül 30 órát vett igénybe. 304 jelentkezőből 289 fő végezte el sikeresen a kurzust, ugyanakkor további jelentkezőre számítanak. 2014. december 31-ig 85 fő szerzett tanúsítványt, jelenleg 164 fő képzése van folyamatban, s további kb. 50 fő képzése kezdődik a közeljövőben. Valamennyi képzés befejeződik 2015. január 31-én. A továbbképzés célja az oktatásban alkalmazható oktatási és kulturális adatbázisok megismerése (kiemelten a Digipédia), az ezekben való jártasság szintű tájékozódás kialakítása, a használatukra történő felkészítés. A képzés során a résztvevők ismereteket szereznek a tabletek és okostelefonok egyes szolgáltatásainak térinformatikai hátteréről is.

 

Meghívó

meghivo_projektbemutato

sz2020_minfobl_2020