Bemutatkozik: a Royal Szálló

A Royal szálló, más néven Grand Hotel Royal megélte egy patinás szálloda mindennapjait, hírességek a vendégkönyvben, luxus körülmények, mozi a bálteremben, ugyanakkor szomorú eseményeknek is szemtanúja volt; karantén, a Gestapo beköltözése vagy az 1956-os bombázások.

A szálló a millenniumi ünnepségekre, 1896-ra készült el, azzal a nem titkolt céllal, hogy odavonzza a tehetős vendégeket. Ugyanakkor nemcsak szállóvendégek, hanem művészek által is sűrűn látogatott volt. Sokáig lakott itt Krúdy, aki miután elhidegült feleségétől, elcsábította a Royal szállodaigazgatójának hitvesét, és mint családtag lakott a hotelban. Botrány azonban nem emiatt, hanem abból lett, hogy szeretője lányát is elcsábította.


royal_1960

Persze a hotel hírét nemcsak bohém költők öregbítették. 1896 májusában a kávéház különleges "élő fényképes" vetítésre invitálta az érdeklődőket, különtermében, 50 krajcáros belépődíj ellenében forogtak a tekercsek. A szálló később is megtartotta a filmművészet iránti nyitottságát, 1915-ben a bálterméből ezerfős mozit alakítottak ki, (Royal) Apolló, majd Vörös Csillag néven működött majd 80 évig.

Royal Szálló, Budapest, 1960-as évek közepe - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, CC BY-NC-NDA második világháborút átvészelte, bár a Gestapo a szállót választotta székhelyéül, ezt nem hírnevének, hanem működőképes generátorának köszönhette. Az épület túlélte ezt az időszakot is, később hivatalok is működtek benne. Az 1956-os harcok azonban nem kímélték, a keletkezett károk helyreállítása és a hotel átalakítása csak 1961-re fejeződött be. A kor igényeinek megfelelően rendezték be, az "egyenbútor - egyenlakás" koncepció itt is érvényesült, azért felszereltségében még mindig érződött a századfordulós luxus, például minden szobában volt telefon.

royal_hall

Újranyitása után ismét pezsgő élet lengte be a termeket, annál is inkább mert, ekkor még nem álltak az új Duna-parti szállodák, a Duna Intercontinental is csak 1969-re készült el. Az Intercontinental ma is megosztó épületét sokan ma sem tudják megbocsátani tervezőjének Finta Józsefnek.
A hotelek belső élete mindig is foglalkoztatta a "kívülállókat". Erre a kíváncsiságra erősít rá Wes Anderson filmje is a Grand Budapest Hotelben megjelenő szállodaportások társaságával. A Társaság valóban létezik bár Keresztbe Tett Kulcsok helyett Aranykulcs Társaság néven működik, de az egyesület összetartása lojalitása és diszkréciója korántsem legenda. A magyar társaság elnöke Ungár Tamás, aki a ma is működő hotel chief concierge-e, főportása. 
szallodasok

A Royal belső világában 1963-ban történt az egyik legérdekesebb eset, az azóta elhíresült karantén. A hotelben tartotta esküvőjét két szállodai alkalmazott, az esküvő másnapján furcsa kiütések jelentek meg az újdonsült asszonykán, amit fekete himlőként diagnosztizált az orvos. A szállót lezárták, a vendégeknek és a dolgozóknak három hétig az épületben kellett maradniuk. Sokan államvédelmi akciót láttak az eset mögött, mindenesetre ezt soha nem bizonyították. A mendemondák szerint több románc is született ez idő alatt és kilenc hónap múlva több hölgy alkalmazott is gyermeknek adott életet.
Végül, a szálló 1991-ben zárt be, majd csaknem egy évtized múltán, 2003-ban nyílt meg újra; Corinthia Hotel Budapest néven.


Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink