5 éves lett a MaNDA DB

Idén öt éve, hogy a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogelődje, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2013-ban létrehozta a MaNDA DB-t. A kulturális adatbázis közgyűjteményi és közművelődési partnerintézmények által feltöltött digitalizált kulturális tartalmakat gyűjti és teszi közzé az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana oldalán.

Lovas Lajos a Forum Hungaricum ügyvezető igazgatója még 2013. március 23-án a Balatoni Múzeum "Üdvözlet a Balatonról" című kiállítás megnyitóján mutatta be először a mandadb.hu webcímen elérhető digitális archívumot. Az azóta eltelt öt év alatt több mint 170, különböző típusú közművelődési és közgyűjteményi intézmény csatlakozott a társaság által koordinált Országos Kulturális Digitalizációs Közfoglalkoztatási Programhoz és több mint fél millió rekorddal és kilenc millió hozzátartozó metaadattal gyarapította az online gyűjteményt. 

digitalizalas

Régi balatoni képeslapok, ma már retroként emlegetett reklámfotók, a country-stylehoz, azaz a vidéki stílushoz jól passzoló népi kultúra tárgyi emlékei között lehet böngészni, kutatni. Az adatbázis látogatói nézegethetnek egykori színházi plakátokat, színészportrékat, műsorfüzeteket; lapozgathatnak antikvárnak számító levéltári anyagokban, könyvtári gyűjteményekben.

balaton

A Forum Hungaricum által működtetett MaNDA DB unikális jellegét az adatbázis tartalma adja, amely olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek számos esetben láthatatlanok a látogatók előtt. A múzeumok raktáraiból, magángyűjtők pincéiből előkerült leletek, műtárgyak a digitalizálás során megtekinthetővé, hozzáférhetővé válnak.

A Forum Hungaricum a kormány Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégiája révén dedikált nemzeti szakági aggregátori szerepkörrel rendelkezik. Működési területéhez az egyéb (kulturális) intézmények, kiemelten egyházi fenntartású intézmények tartoznak. A Forum Hungaricum hozzájárul a magyar nemzeti kultúrkincsek elérhetővé és újra felhasználhatóvá tételéhez az Europeana-n keresztül is, ezáltal Magyarországnak lehetősége nyílik rengeteg új adattal, digitális dokumentummal bővíteni az Európai Unió elektronikus könyvtárát.

kiallitasA digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett a MaNDA DB adatbázis tételeiből összeállított, hetente bővülő tematikus virtuális kiállításokat is megtekinthetnek az érdeklődők. A mai napon jelent meg a 100. virtuális kiállítás, amely a Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztályának kedvenc tételeit mutatja be.

Digitálisarchívum-fejlesztési Osztály