Zenével kísérve

A héttoronyba zárva című kiállításon

szöveg

Borbély Szilárd költő, író és irodalomtörténész tart rendhagyó tárlatvezetést az Antal-Lusztig-gyűjtemény melankóliához kapcsolódó műveit felsorakoztató kiállításon március 5-én délután. A tárlatvezetésen közreműködik a Sol Oriens kórus is.

A héttoronyba zárva – Melankólia a modern művészetben című tematikus kiállítás már csupán néhány napig látható a MODEM második emeletén. A finisszázs alkalmából – március 5-én, szombaton 16 órától – Borbély Szilárd kalauzolásával járhatják végig a tárlatot azok, akik idáig még nem látták. A tárlatvezetést zenével a Sol Oriens kórus kíséri. Műsoron: Monteverdi: Crucifixus, Stabat virgo Maria; Liszt Ferenc: Ave maris stella; Orbán György: Mint mellékdal; Bárdos Lajos: Libera me; Kocsár Miklós: Májusi késégbeesés; Eric Whitacre: Sleep; Eric Whitacre: Water Night. A műveket ismerteti és vezényel: Deményi Sarolta.

Az egykori török birodalom fővárosában található Jedikula (magyarul: héttorony) a történelem egyik leghíresebb börtöne. A XVI. század elejétől előkelőségeket vagy a szultán által kiválónak tartott embereket zártak ide, akik hatalmas, fényűző lakószobákat kaptak, külön kerttel és fürdőkkel. A héttorony lakóinak kívánságait szolgák hada leste. A rabok szabadon járhattak-kelhettek a hét hatalmas tornyú fallal övezett nagy kiterjedésű várban, mely a tenger és a város közé épült. Gyakorlatilag mindent megtehettek – épp csak a Jedikulát nem hagyhatták el. Megannyi híres rab élt itt hosszú évekig, évtizedekig. Többségükön hamar úrrá lett a mélabú: a mindennapi testi örömök nem űzték el a keserűség érzetét.

Cím(ek), nyelv
kapcsolat A héttoronyba zárva, 2011
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy tárlatvezetés
Személyek, testületek
közreműködő Borbély Szilárd költő, író és irodalomtörténész
Tér- és időbeli vonatkozás
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Debrecen
dátum 2011-03-05
Jogi információk
jogtulajdonos MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Forrás, azonosítók
forrás MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ