Afrika

Az álmok világában és a valóságban I.

szöveg

A két fiatal csehszlovák újságíró, Hanzelka és Zikmund mérnökök könyve két esztendő leforgása alatt három kiadásban jelent meg cseh nyelven százezres példányban. A magyar kiadással egyidejűleg jelenik meg a mű szlovákul, németül, oroszul és angolul. A szerzők igen magas kitüntetésben részesültek – megkapták munkájukért a Csehszlovák Köztársasági Érdemrendet. Méltán érte őket ez a legmagasabb elismerés, hiszen teljesítményük nem volt öncélú rekordhajhászás. Útjuknak több vonatkoztatásban küldetés jellege volt. Az alapvető gazdasági, piackutatási és felvilágosító feladatok mellett nagy mértékben fokozta Csehszlovákiának s az ország népi demokratikus intézményeinek jó hírnevét. Ugyanakkor azt a célt is szolgálta, hogy rendszereresen megismertesse az olvasót a távoli országok népeinek hírnevével. Rádióriportok formájában s számos cikkük révén éveken keresztül a legközvetlenebb kapcsolatban voltak a csehszlovák dolgozók milliós tömegeivel. Egész útjukról filmet készítettek, amely mind dokumentációs, mind pedig művészi szempontból egyaránt jelentős és értékes. A szerzők gazdag képanyagának egy része útleírásukat illusztrálja.

Cím(ek), nyelv
része Bors-Honty művészeti könyvtár
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Afrika
tárgy Az álmok világában és a valóságban I.
tárgy Jiří Hanzelka
tárgy Miroslav Zikmund
tárgy könyv
tartalomjegyzék
1. A fejezetek jegyzéke
A MAGYAR KIADÁS ELŐSZAVA
2. A MAROKKÓI PARTOK FELÉ
Németország és Svájc az országútról. Indokínaiak Avignonban. Európa és Afrika között. Tangeri előjáték. Casablanca - Fehér Ház. Az Idegen Légió székhelyén. Két világ fiai.
3. ALGÉRIA ÉS TUNIS
A Constantine-i szakadék felett. Algéria szőlőkertjeiben. A kaszbai filmkulissza. Víz és sivatag. Bu Szaada. Arab világ. Tunis. Két évezred romjai. Tunis és a francia védnökség.
4. NAPPERZSELTE ÉS HÁBORÚDÚLTA ORSZÁG
Háború a sivatagban. Változnak a háziurak. Menekülés a túlnépesedett félszigetről. Ötven fokos hőség árnyékában. Három napos mészárlás és fosztogatás. Víz nélkül maradt malomkerék. Huszonnégy óra. Ötezer személyes színház a sivatag szélén.
5. A KORÁN LÁTHATATLAN BÉKLYÓIBAN
Földalatti lakótelepek. Gyógyítás izzó vassal. A dogmák rabságában. A világ a chauli nyílásán át nézve. Lovaglóostor a bérfizetésnél.
6. TATRA NÉLKÜL. A PIRAMISOK FELÉ
Baleset a sivatag közepén. Egyiptom felé!
7. TOBRUK VÁDOL
Visszavonulás öt oszlopban. Vinceremo! A csehszlovák zászlóalj nyomában. Az S 19 - HONZA-kiserőd. Vihar előtti csend. A leselkedő halál. Dvořák Új világ-szimfóniája. Tobruk romjai között. 80 000 sírhalom.
8. QUO VADIS, LIVIA?
Beteg stratégia. A királygyártás receptje. Aki bírja, marja. Aki szelet vet...
9. A NÍLUS DELTÁJÁBAN
Szokatlan fogadtatás. Banánligetek a házak és a villamosok között. A legnagyobb kikötőjű afrikai város. "A", "B", "C" közrendészeti állapot. Csehszlovákia Egyiptomban.
10. FEJTETŐRE ÁLLÍTOTT VILÁG
Négy hétig tartó koplalás és szomjazás. Üdvlövések Kairó felett. Ivóvíz a szennyvízcsatornából. Vadászrepülőgépek és DDT. Egyiptom és a Biztonsági Tanács. A végső cél.
11. A KAIRÓI MINARETEK ALATT
Az alabástrom-mecset. Tanulás törökülésben. Visszatérés a másik partról. Szmokingos ministránsok. Aki fél, az ne menjen Muszkiba. A Garden City teraszán. Vízisorompók.
12. EGY ÉJSZAKA A KHEOPSZ-PIRAMISON
Éjszakai kirándulás. Jalla emsi...! Séta öt évezreden át. 20 000 vonat kő. A Nílus fölött felkel a nap. Esztelen pusztítás. Régi és új Egyiptom.
13. A KÉTARCÚ ORSZÁG
Temetési menet és kémek. Megfejtett hieroglifok. Középkori fegyverhordozók az aszfalton. Fa és víz a sziklarepedésben. Bal felől Afrika, jobb felől Ázsia.
14. A SZÁKIJÉK HALLGATNAK
Irány: a Jóreménység-fok. Kifosztott Apisz-sírok. Java P. O. 2878. Ötvenezer szárny csattogása. Centiméterek, amelyektől milliók élete függ.
15. EL-KARNAKBÓL A KIRÁLYOK VÖLGYÉBE
Királyok temetője a zöld övezetben. A világ legnagyobb templomcsarnokában. Nyolcvanhatezer el-karnaki szobor. Tutankhamon sírjának titka. Halászok a Memnon-kolosszusoknál. Ötven egyiptomi font. Alláhu jáhszín...
16. EZ A FÉRFI TEMETTE EL ŐKET
Légüres tér Kairó és Fokváros között. Belépési engedély a "senki földjére". 18 kút 170 000 négyzetkilométernyi területen. Az első menet. Tevehullák stafétája.
17. BETÖLTÖTTÜK A LÉGÜRES TERET
Tíz névtelen állomás. Váratlan találkozás a sivatagban. Az utolsó menet. Bolyongás két üveg teával. Vacsora sakálok között. Csehszlovák kocsi - az első és egyetlen.
18. SZUDÁN A VÁLASZÚTON
A megszemlélhető államkincs. Umma kontra Asigga. A koronázatlan király. Az elefántormány. Fiatal szudániak a bonctermekben. Menyegző násznép nélkül. Jön-e új Mahdi?
19. ERITREÁN ÁT A VÖRÖS-TENGERHEZ
Nyaktörő útkereszteződés a sztyeppe közepén. Négyezer kilométer után ismét aszfalt. Élő tetemek az országúton. Aszmarától nyugatra. A négy nagyhatalom képviselőinek a képviselői. Huzavona Eritrea körül. 2500 kanyar 113 kilométeren. A majmok támadása.
IDEGEN NEVEK ÉS KIFEJEZÉSEK MAGYARÁZATA
teljes tartalomjegyzék
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund
kiadó Művelt Nép Könyvkiadó
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Budapest
térbeli vonatkozás Budapest
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Kaposvár
létrehozás dátuma 1954-01-01
időbeli vonatkozás 1954
Jellemzők
hordozó papír
méret 258 p
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Együd Árpád Kulturális Központ
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás http://egyud.kaposvar.hu/
leltári szám/regisztrációs szám BHMK.0523