Hygge, lagom, sisu – Mi kell a boldogsághoz?

A karácsony előtti heteket megelőzi az ünnepi hangulatban eltöltött készülődés, amely nem feltétlenül az ajándékvásárlást jelenti. Ilyenkor – ízlés szerint – otthonunkban fényeket, mécsest, gyertyát gyújtunk; könnyebben elcsábulunk valamilyen süteményre; egy bögre fahéjas teával vagy forralt borral a kezünkben beszélgetünk a barátokkal, vagy olvasgatunk otthon, netán kilátogatunk egy karácsonyi vásárba.

bejglikeszites_359893.jpg

Mindez azt mutatja, hogy a készülődés olyan nagy örömmel jár, mint maga az ünnep. A dánok egész évben át tudják magukat adni ennek a hangulatnak, amelyet „meghittség művészetének” is nevezhetünk. Ez a hygge. Nálunk főként decemberben, az adventi időszakban van jelen a bensőséges légkör. De mi kell hozzá? Meleg fények, gyertyák; finom ételek, főként édesség; forró italok, teázás; egy családi vagy baráti összejövetel, jó társaság, akikkel kellemes az együttlét; kényelmes, puha ruhadarabok, meleg gyapjúpulóver, gyapjúzokni, kötött sál és végül, de nem utolsósorban a karácsony. Részben idekapcsolódik a dán lykke is, amire szintén nincs egyértelmű magyar kifejezés, de a tökéletes boldogság érzéseként lehetne meghatározni.

teas_keszlet_630995.jpgA svédek lagomja az egyensúlyról szól: egyensúlyban lenni önmagunkkal, a minket körülvevő világgal, szem előtt tartva a mértékletesség elvét. A vásárlási szokások hűen tükrözik ezt az életérzést: azt és annyit vásárolok, amire és amennyire szükségem van – környezeti szempontokat is figyelembe véve, a pazarlást elutasítva. Sőt, ha van egy kis időm, inkább kimegyek az erdőbe vagy önkénteskedem. Egyfajta ellen-fogyasztói attitűdként is értelmezhető, amelyben a kreativitás elengedhetetlen. Ez a gyakorlatban például úgy valósul meg, hogy Svédországban a munkavállalók kiegyensúlyozottságának és hatékonyságának szellemében a közelmúltban kísérleteztek a napi 6 órás munkaidővel.

csaladi_delutan_637709.jpgA finn sisut is meg kell említenünk, amely egyfajta bátorságfilozófia, nehézségek esetén is cselekvésre, kitartásra buzdít a beletörődés, sodródás helyett. Ez mindenképpen motiváló életszemlélet, de boldoggá is tesz? Talán van benne valami, vagy egyszerű véletlen: az ENSZ megbízásából készített a World Happiness Report 2018 szerint, számos szempontot figyelembe véve (a GDP mellett fontos komponens a szociális háló, a várható élettartam, a korrupció hiányának vizsgálata stb.) Finnország a legboldogabb ország a világon. Utána rögtön Norvégia, Dánia és Izland következik. 2017-ben Norvégia, 2016-ban Dánia volt a lista élén.

barati_tarsasag_509237.jpgA World Happiness Report mellett több boldogságfelmérés és elégedettségi mutató is készült. Ilyen például az OECD országok Better Life Indexe, amelynek eredményét a száraz gazdasági tényeken alapuló GDP helyett 11 mutató adja össze, amelyek jobban tükrözik a polgárok elégedettségét: a lakás, a jövedelem, a munkahelyek, a közösség, az oktatás, a környezet, a társadalmi részvétel, az egészség, az elégedettség, a biztonság és a munka-magánélet, azaz túlóra-szabadidő egyensúly. Ha megnézzük a legfrissebb adatokat, itt is kitűnik Norvégia, Dánia, Ausztrália, majd Svédország. Ezen vizsgálatok szerint hazánknak van még mit behoznia, ha kiegyensúlyozottabb, kevésbé frusztrált emberekkel szeretnénk találkozni az utcán, a boltban, a buszon.

husgomboc_kepes_recept_381054.jpg

Közhely lenne, vagy tudnak valamit az északi népek? Könnyű nekik boldognak lenni, hiszen jóléti államban élnek? Azt, hogy itthon is igény van a skandináv életfelfogásra, banális módon mutatja a mindig tömött Ikea, ahová nem feltétlenül bútort vásárolni járunk időnként, és ahol a tömeg ellenére, az Ektorp kanapékon üldögélve vagy áfonyás svéd húsgolyót majszolva akaratlanul is keressük az északi életérzést. Holott az egésznek a kulcsa egyfajta minimalizmus, hogy nem zsúfoljuk magunkat körbe tárgyakkal, hanem próbáljuk az apró dolgokat, illetve a pillanat örömét megbecsülni, legyen az egy jó társaság vagy egy bögre kakaó. Egyszerűnek, vajmi hóbortnak hangzik, de megjelennek mögötte olyan értékek, mint például a társadalmi és környezeti felelősségvállalás vagy a slow mozgalom.

Aktuális képválogatásunkat is a hygge szellemében állítottuk össze: közösen eltöltött családi és baráti estéket megörökített fotókkal, teázási kellékekkel, süteményekkel és skandináv ételekkel.

TEJ

Forrás:

Tetszett ez a virtuális kiállítás? Olvasson tovább!

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink