Hétfői lapszemle 1914-ből – Keszthelyi Hírlap 1914. február 22.

2021.02.22. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

Hévíz fürdő. Mióta Reischl Vencel Hévíz fürdő bérletét átvette, a fürdő olyan haladást tett, amit csak azok tudnak megbírálni, akik a régi időkben is látogatói voltak Hévíz-fürdőnek és máig is hűségesen felkeresik eme nagy gyógyhatású fürdőhelyet. A fürdő bérlője majd minden évben egy szépen illusztrált tájékoztatót (prospektus) ad ki, melyben valósággal beszámol az év újításairól. Az új illusztrált ismertető most jelent meg, szép új képekkel, bővített tartalommal. Akik e páratlan hatású gyógyfürdővel meg akarnak ismerkedni, Hévévíz radioaktív vizétől gyógyulást remélnek, kérjenek ismertetőt a fürdő igazgatóságától, melyet az készséggel, portómentesen küld meg.

A Balaton jegének vastagsága. A Balaton ily vastag jegére a legöregebbek sem emlékeznek, mint amilyen vastag jégpáncél az idén borítja a mi kedves tavunkat. Fel is használják a partmenti lakosok. Valóságos országút vezet egyik vármegyéből a másikba, a tó vastag jéggel borított hátán. A jég vastagsága 45-60 cm, mely elbírna egy vonatot is.

A vadludak. A kemény téli időjárás következtében a Balaton vidékét az idén a vadludak olyan tömege lepte el, a minőre a legöregebb emberek sem emlékeznek. Természetesen a szokatlanul nagy zsákmány kicsalja a vadászokat, kik naponkint százával lövöldözik őket.

kh_140222_ad

A zamárdi-i nyaraló-telep építése. Több ízben megemlékeztünk már róla, hogy Zamárdiban, a pannonhalmi főapátság birtokán, egészen közel a Balatonhoz, teljesen új nyaralótelep van alakulóban. A kijelölt területet egyelőre 140 parcellára osztották, ahova ugyanannyi villa kerül. Az építkezéseket már a jövő héten megkezdik itt és június 1-ére már a legtöbb villa készen fog állni, úgy, hogy már a nyaraló közönség befogadására alkalmas lesz. A zamárdi-i nyaralótelepet 800 házra tervezik.

Megszűntetnek két gazdasági akadémiát. Ezen a címen több fővárosi lapban közlemény jelent meg, mely arról ad hírt, hogy a földmívelésügyi miniszter a keszthelyi és kassai akadémiákat megszünteti, és a megszüntetésnek oka az lenne, hogy az akadémiákon kevés a hallgató, s a minisztérium most az iránt folytat tárgyalásokat, hogy a tanárokat hova helyezze el. Ez a hír természetesen nem igaz, légből kapott, s amolyan jó kövér hírlapkacsa. Az egészből csak annyi áll meg, hogy Buday Barna indítványt adott be az Országos Magyar Gazdasági-Egyesülethez a nevezett akadémiák megszüntetésének kérelmezése tárgyában. Az indítványról még az Egyesület sem döntött. És döntés után kerül még csak az ügy a földmívelésügyi minisztérium elé; ahol valószínűleg figyelembe sem fogják venni ezt a kérelmet, illetve tanácsot. Így tehát egyelőre nem kell félni, sem örülni, hogy itthagynak bennünket a praxik, akik már annyira szívünkhöz nőttek, hogy a várost el sem tudjuk képzelni nélkülük.

kh_140222_footer

Keszthelyi Hírlap - Harminchetedik évfolyam, 7. szám – 1914. február 22.

Fejér György Városi Könyvtár PDM