Hétfői lapszemle 1914-ből – Keszthelyi Hírlap 1914. július 26.

2021.07.26. 08:00

Mi minden volt hír sok-sok évtizeddel ezelőtt? Vajon változott-e ez idő alatt, hogy mit tekintenek a szerkesztők, valamint az olvasók hírértékűnek? Ezen a hétfőn is elmerülünk a Keszthelyi Hírlap híreiben.

Veszedelmes népszokás. Zalakustányban nemrégiben lakodalmat ültek. Az egyik vőfély, Horváth János széles jókedvében a levegőbe lövöldözött. az egyik lövés csütörtököt mondott, mire Horváth babrálni kezdett a pisztollyal. A fegyver eközben elsült, s a golyó egy Császár István nevű ember fejébe fúródott. Horváth annyira megrémült, hogy megszökött a lakodalomból és elbujdosott. A baj pedig nem is volt nagy, mert a hatalmas ólomgolyó Csiszár kemény koponyacsontján ellapult és megakadt. A kemény koponyájú embernek már kutyabaja.

Ítéletidő. Óriási vihar tombolt városunk fölött múlt csütörtökön délután 2 órakor. Egész nap nyomasztó hőség nehezedett városunkra, mely a déli órákban majdnem tűrhetetlenné vált. A hőséghez teljes szélcsend is járult, és minden előjel oda mutatott, hogy még azon a napon nagy viharban lesz részünk. Délután egy és fél óra körül sötét felhők tornyosultak a déli és nyugati égboltozaton, melyek félelmetes gyorsasággal közeledtek. Majd óriási szélvihar keletkezett, melyhez hasonló évtizedek óta nem tombolt felettünk. A balatoni parkban derék vastagságú fákat tepert ki gyökerestől, vagy tört ketté derékon, mint gyenge nádszálakat. Sok villanyoszlopot is ledöntött, összeaggatva a vezetékeket. Azt hittük, az egész balatoni fürdőtelep világítás nélkül marad, de Stauber főmérnök gyors és erélyes intézkedése folytán a villanyvilágítás szerelvényei rövid néhány óra alatt kijavíttattak. Legnagyobb erővel tombolt az orkán a Balatonnál, hol a növényzetben sok kárt csinált. A szigetfürdőn sok fürdőruha is áldozatul esett a viharnak, mert a szárítás végett kiteregetett ruhákat belesodorta a Balatonba. A városban – hol sokkal gyengébb volt – néhány ház tetejét rongálta meg, egyéb kárt nem okozott, de a balatoni park a Jeruzsálem-pusztulás képét mutatja.

kh_140726_ad

Francia léghajósok Zalában. Az Aero Club de France, amely a francia léghajósok és aviatikusok hivatalos szervezete, arról értesíti a dunántúli vármegyék alispánjait, hogy a közel jövőben nagyszabású léghajó versenyt rendez és mivel a léghajók a Dunántúl felett is el fognak vonulni, igen valószínű, hogy a vármegyék területén néhány le is száll. A klub arra kéri az alispánokat, intézkedjék, hogy a francia léghajósok barátságos fogadtatásban, és szükség esetén készséges támogatásban részesüljenek.

Uránia mozgókép-színház. A Kovács Mór áldozatkészségéből épült Uránia mozgókép-színházban megnyitása óta változatos és élvezetes darabok kerülnek műsorra. A nagy kényelemmel berendezett mozgókép színházat nagyon szívesen látogatják, mert ott mindig tanulságos, humoros és a kedélyt felvidító képeket mutatnak be. Ma a következő érdekes műsor kerül bemutatásra. Amerikai emlősök ismeretterjesztő képek, Thiry Máriának „Közös bánat” 3 felvonásos drámája, és még két humoros kép, „Pali pipája”, s a „Móricz és a nagybácsi”.

kh_140726_footer

Keszthelyi Hírlap - Harminchetedik évfolyam, 30. szám – 1914. július 26.

Fejér György Városi Könyvtár PDM