Fogj egy sétapálcát...

„Fogj egy sétapálcát, és légy vidám” – énekelte Németh Lehel a sokak által jól ismert és kedvelt dalban, s egyben ösztönözte is a korabeli ifjúságot, hogy kölcsönözzenek a nagyszülőktől ruhatárából más kiegészítőket is, és úgy járják a korábbi évtizedek táncait. De mire is szolgált a sétapálca? Járássegítő, divatos kiegészítő vagy önvédelmi eszköz?

1_114251.jpgAkár mindhárom is lehet egyben. A sétabotokra, járóbotokra ma már elsősorban a mozgást, járást segítő eszközökként gondolunk, pedig volt idő, amikor státusszimbólum, vagy épp az elegáns megjelenés egyik alapfelszereltsége volt egy-egy jól megválasztott gavallérbot.

A bot az egyik legelemibb eszközünk az őskortól kezdve: a kétlábra állt ember támasza; használata e téren máig az egyik legalapvetőbb, bár sok átalakuláson, fejlődésen ment keresztül, gondoljunk csak a ma használatos mankókra.
2_691028.jpgA botok támadó és önvédelemi funkciója szintén az emberiség történetének kezdetéig nyúlik vissza: kihegyezve dárda, nagyobb kővel ellátva buzogány, pattintott kővel felszerelve lándzsaként funkcionál. Ütni, ütést kivédeni, fegyelmezni, terelni lehet vele, a járássegítés mellett így harcászati és munkaeszköz is. Ezek az említett funkciók időről időre elkülönültek majd ismét egybefonódtak, természetesen attól függően, milyen korszakot veszünk alapul. A középkorban a pásztorbot például vallási jelkép lett, és az egyházi hierarchián belül szimbolikus jelentéssel bírt egy-egy alkalmazott formája. De a pásztorbot megmaradt alapvető formájában a pásztorok munkaeszközeként, évszázadokig csupán minimális változással, díszítésében igazodott az aktuális korszellemhez, kultúrához.

A bot vallási mellett világi uralkodók esetében hatalmi jelvényként jelent meg: a jogar a jogszolgáltatás jelképe, mely alapvetően egy díszes, nemesféből készített, fejjel ellátott, vastag pálca.
Innen egy lépés csupán, hogy egy-egy bot más, az adott társadalmon belül elfoglalt státuszt, megszerzett előjogokat is szimbolizáljon, például katonai tisztéget, vagy a nemességhez tartozást.

3_341677.jpgA 16. századtól vált az európai uralkodói körökben a sétapálca ruházati kiegészítővé, és innentől faragása, alapanyaga, gombjának vagy fogantyújának díszítettsége egyre szélesebb skálán mozgott. Idővel azok a botok is megjelentek, melyek az esztétikum mellett az önvédelmi funkciót is magukba olvasztották, és megjelentek a sétabotok azon típusai, melyekből pengét, tőrt lehetett kihúzni.
Az európai forradalmak, leginkább a francia forradalom hozta el a sétabot demokratizálódását, elvesztette nemesi, uralkodói jellegét és beépült a polgári viseletbe. A 19. századra az egyenes és a görbített fejű, könnyű botok terjedtek el, az ipari forradalom lehetővé tette a tömegtermelést is, így a sétabotok széles körben elérhetővé váltak. A 20. század elején az angolok diktálta férfidivat megkövetelte a sétapálcák alkalomhoz, öltözékhez illő megfelelő kiválasztását.
A hanyatlás kezdetét a sétabotok esetében is az első világháború hozta meg: a megváltozott, egyre inkább akadály volt az egyik kezet folyamatosan lefoglaló sétapálca, így használatuk szép lassan kikopott hétköznapokból.

4_836455.jpgLegalábbis a városi hétköznapokból. Ugyanis a zarándokok, túrázók és turisták továbbra is szívesen vásároltak és használtak sétapálcákat, melyeket gyakran fémből készült veretekkel is díszítettek annak emlékére, hogy mely helyeken fordultak meg kirándulásaik során.

 

KF

 Forrás:

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink