Májusi eső aranyat ér, és az esküvő?

Közhely, de május a szerelem hónapja, tavasz, rügyező fák, színpompás virágok és az esküvői szezon kezdete. A babona szerint, nemcsak a napoknak, az időjárásnak, de megannyi apróságnak is jelentősége van a házasság szerencsés kimenetelében. Nézzünk meg párat a teljesség igénye nélkül.

A könnyek

Az örömkönnyeit hullajtó menyasszony a babona szerint szerencsés, hiszen az esőhöz hasonlóan a könnyek megtermékenyítik a földet, ami termékeny házasságot ígér. Ezért az eső sem jelent tragédiát, bár kétségtelen, hogy a romantikus szabadtéri nász hamar dagonyázásba fulladhat.

A torta 

emke_torta

A legenda szerint már Nagy Sándor idején elterjedt az esküvői torta, ami feltehetően inkább hasonlított egy nagy lepényhez, mint a manapság kreált kész műalkotásokhoz. A középkorban a vendégek gyakran kisebb tortákat vittek ajándékba, melyeket egymás fölé helyezve tálaltak fel, létrehozva ezzel az emeletes torta műfaját. Állítólag, ha a pár képes volt a torták fölött csókot váltani anélkül, hogy azok ledőltek volna, boldog élet várt az ifjú párra.

A gyűrű

A karikagyűrű viselése évezredes múltra tekint vissza, azonban az, hogy mely korban melyik ujjon hordták, jelentős különbségeket mutat. A bal gyűrűsujjon viselt gyűrű az ókori kultúrákból származik, egészen a XX. századig fennmaradt legendára vezethető vissza, úgy hitték, hogy a bal kéz negyedik ujjából közvetlenül a szívhez vezet egy ér.  
Ma a jegyességet a bal kézen hordott gyűrű jelképezi, házasságkötés után, a jobb kézre kerül a karika. De nincs ez mindenhol így, a zsidó hagyományokban pl. a mutatóujjon díszeleg a karikagyűrű. Érdekesség, hogy a neológ zsidó esküvőkön, csakúgy, mint a bukovinai székelyeknél az eljegyzés nem előzi meg a házasságkötést, általában aznap, a szertartás előtt kerül rá sor.

A fehér ruha

fehérruha

Bár elterjedt nézet, hogy az ifjú arák azért viselnek fehér menyasszonyi ruhát, mert az a tisztaságukat szimbolizálja, ez nem teljesen fedi a valóságot. Maga a fehér ruha csak a második világháború után terjedt el, előtte a legszebb ruhájukban álltak oltár elé a házasulandók. Ha mindenképpen tisztaságukat kívánták kifejezni, akkor a kék színt választották, mert a kék Szűz Mária színe.

Valami kék, valami új, valami régi, valami kölcsönkért

Rengetegféle variáció létezik, a fő kérdés csak az, hogy az ara láttatni is akarja-e a kéket? Lehet cipő, cipőtalp vagy harisnyatartóA kölcsönkapott dolgok a támogatást jelképezik, azt szimbolizálják, hogy a barátok és a családok a menyasszony mellett lesznek ezen a különleges napon és az esküvő után is. A régi tárggyal a menyasszony a régi családjával való kapcsolatára utal, jellemzően a menyasszony öltözékének egy darabja; ékszer vagy fátyol formájában van jelen. 

A menyasszonyrablás

A lányrablás, asszonyrablás "régi" hagyomány, gondoljunk a szabin nőkre, vagy Hunorra és Magorra. Manapság egész más szerepe van, célja, hogy a fiatal párt egy rövid időre elválasszák egymástól. Egy utolsó megmérettetés a vőlegénynek, hogy kiderüljön valóban méltó-e az ara szerelmére, meg tudja-e védeni őt, és képes-e megtalálni. Ha teljesítette a kihívást, szokványos feladata, a pezsgőivás lehetőleg a megtalált menyasszony cipőjéből. Az alábbi filmhíradóban ezt a hagyományt elevenítik fel, ceglédi betyárok "rabolják" el a menyasszonyt, bár végkifejletet nem láthatjuk, de minden bizonnyal hasonlóan idilli módon ér véget, mint az várható.

Milyen furcsa, hogy mi mindenre hajlandók vagyunk, babonák egész sorát betartjuk, a méteres tortáktól, a valami kéken át a menyasszonyrablásig; mindezt a boldog végkifejletért. Habár az idei tavasz sem lett kevésbé szeszélyesebb, mint a korábbi években, egy valamitől ne tartsunk; a májusi eső nem árthat, hiszen egy nedves csomót sokkal nehezebb kibogozni.

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink