Üdvözöljük az újat és megőrizzük a régit

Ez a mottója a MaNDA rendezvényeinek a Múzeumok Éjszakáján. A Széll Kálmán tér átépítése adja programjaink egyik apropóját. A régi Moszkva tér immár a múlté, de örökre ott marad emlékezetünkben és a mozgóképeken. És ha már mozi: 103 éve működik moziként az Örökmozgó, ahol szintén a múlt, a jövő és a gyermekek lesznek a középpontban ezen a délutánon és estén.

Múzeumok éjszakája 2015 a MaNDÁban és az Örökmozgóban

Negyedszer nyitja meg kapuit a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a Múzeumok Éjszakáján. A három évvel ezelőtti látogatók megismerkedhettek a filmgyártás és megőrzés kulisszatitkaival, a hűvös filmraktárral, filmeket nézhettek a vetítőben és az udvaron berendezett kertmoziban. Az Örökmozgóban Darvas Ferenc és fia, Kristóf zongorázott a némafilmek alatt, a Szépjuhásznénál pedig csillogó veterán autók és filmvetítés várta a nagyérdeműt. Két éve a már sikeressé vált programok mellett fellépett a Surfin’ Zighuli zenekar és a Máltai Szeretetszolgálat kezelésében lévő ferenchalmi Szűz Mária és Nepomuki Szent János kápolna is megnyitotta kapuit, ahol vallásos témájú híradófilmeket vetítettünk. A tavalyi MÚZÉJ a 80 éves Meseautó jegyében indult, az érdeklődők a filmintézet profiljába tartozó programok mellett megismerkedhettek a digitális filmfelújítással, a Telecine-berendezés működésével és 3D-ben digitalizálhatták kedvenc tárgyaikat.

0

Most, hogy a Széll Kálmán tér átépítésével eltűnik az egykori „Moszkva”, az a kultikus hely, ahol nemzedékek találkoztak és beszélgettek, a MaNDA nagyjáték-, rövid- és dokumentumfilm-vetítésekkel villant fel néhány filmre mentett pillanatot a múltból, és kiderül az is, hogy e tér gyermekei hogyan jelennek meg a nemzedéki életérzést az ötvenes évektől napjainkig bemutató filmekben. Újra kinyílik a 810 tonna filmet tartalmazó raktár ajtaja, ahonnan igazi klasszikusokat, ritkán látott filmes kincseket és közönségsikereket vesznek elő és mutatnak be a kedves közönségnek. Az archívumi körséta mellett megnézhetik, hogy milyen kulturális kincseket gyűjt a MaNDA adatbázisa.

1

Az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán több mint száz éve működik egy mozi. Az Örökmozgó Filmmúzeum és elődeinek történetét annak írói, a mozi egykori és jelenlegi munkatársai, valamint az ott vetített kultikus filmek elevenítik fel. Az előtérben Kunhegyesi Ferenc festőművész Roma Filmfesten sikert aratott képei tekinthetők meg. A gyerekeket bábkészítés és bábozás, árnyjáték, ritkán látott diafilmek és a Nojata zenekar koncertje várja. Lesz mozitörténeti totó és kerekasztal-beszélgetés, archív filmek és felvételek élő zongorakísérettel, végül pedig Cakó Ferenc teszi fel az „i”-re a pontot homokanimációs performanszával.

Az Örökmozgó Filmmúzeum története 1912-ben kezdődött, amikor az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán álló divatkereskedést filmszínházzá alakították és megnyitották a Royal Nagymozgót. Alapítója és tulajdonosa a magyar kinematográfia egyik úttörője, Radó József volt. 1922-től Vesta Mozgó néven folytatta működését, majd 1942-ben Erzsébet Mozira változtatták a nevét. 1945-től ismét Vesta a neve, aztán 1951 októberétől a Pentele nevet viselte. 1954 végén kapta a Mátra Mozi nevet, majd egy átalakítást követően 1975 végén nevezték el Mátra Mese és Ifjúsági Mozinak. A mese mozi helyén 1991. október 3-án nyílt meg a felújított Örökmozgó Filmmúzeum.

2

Program a Budakeszi úton
Facebook-esemény

3

Program az Örökmozgóban
Facebook-esemény

mandarchiv.hu