3D modellezés a MaNDA Múzeumok Éjszakáján - 2014

A Múzeumok Éjszakáján a MaNDA sok érdekességgel várja a látogatókat a Budakeszi úti filmarchívumban, ahol az érdeklődők egyebek mellett a 3D-modellezés titkaival is megismerkedhetnek. Sőt, a magukkal hozott kedvenc tárgyukról munkatársaink körbeforgatható modellt készítenek.

A MaNDA dinamikusan gyarapodó adatbázisa kapcsán már több ilyen eljárással leképezett tárgyat bemutattunk. Ami korábban csak a sci-fikben létezett, mostanra az élet számtalan területét könnyíti meg: a régészet, építőipar, vegyészet, orvostudomány, videójáték- és filmipar, illetve a történeti személyek arcrekonstrukciója kapcsán olvashatunk erről a technológiáról. Manapság mi magunk is könnyedén készíthetünk ilyen felvételeket. Nem kell hozzá más, csak egy egyszerű, egyoptikás fényképezőgép, egy blue box és számítógépes program az utómunkálatokhoz. Na meg egy arra megfelelő tárgy.

digikuckó

Akkor pontosan mi is történik a MaNDA 3D Digiműhelyében? A látogató magával hozott tárgyát  egyszínű boxba állítjuk és a közepén kiválasztunk egy fókuszpontot, majd a tárgyunkat legalább 15 szögből közelről körbefotózzuk. A kész képeket átmásoljuk a számítógépre és egy szoftver segítségével összefűzzük. Automatikus maszkolás során a tárgyról készített képeket a célnak megfelelően felhasználja a program, ami azt jelenti, hogy leválasztja az objektumot a háttértől, azaz „kivágja” a láttatni kívánt részt. Sokszor szükség van a maszk-határok kézi finomhangolására is, ami után jöhet a feldolgozás, illetve utolsó lépésként a végső feltöltés. Ezzel elkészült a mű: egy forgatható, minden irányból megnézhető 3D-modell! 

Mondjuk efféle:

bohóc

Figyelem! A Múzeumok Éjszakáján a fényképezésre behozott ideális tárgy nem nagyobb, mint 20*20*20 cm. 3D–felvétel készítésére nem alkalmasak a lapos, ingatag, túlságosan részletgazdag, túl szőrös vagy csillogó tárgyak. Azonban látványos kép lesz, ha az érdeklődő látogató egy kabalafigurát vagy kisebb használati tárgyat hoz magával. 

Például ilyet:

yoda

A felvétel elkészítése mintegy 30 percig tart, a minden irányba forgatható 3D-s képet később egy tesszük elérhetővé. 

Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet
Múzeumok Éjszakája 
2014. június 21. 16-24 óra
1021 Budapest, Budakeszi út 51/e

Jenei Gabriella

A MaNDA elérhetőségei és megközelítése