Kultúrkincseink az Europeanában

2008-tól működik az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana. Legfőbb célja a digitális megőrzés, azaz a kulturális anyagok digitalizálása, majd az online hozzáférés biztosítása.

Az Europeana adatbázisa több mint 4 millió digitalizált könyvhöz, filmhez, fényképhez, és egyéb dokumentumhoz ad hozzáférést. Jelenleg ezernél is több azon kulturális intézmények száma, amelyek az állomány növekedéséhez közvetlenül vagy úgynevezett aggregátorokon keresztül járulnak hozzá. Magyarországon az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) mellett a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) is megkezdte már az adatszolgáltatást az Europeana adatbázisa felé.

europeana_felulet_1

A MaNDA által küldött anyagok száma mostanra már elérte, sőt meg is haladta a 3 ezres tételszámot. Jelenleg 4 hazai közgyűjteményi intézmény szöveges, képi illetve 3D állományai kerültek exportálásra.

A MaNDA az exportálás során az ESE (Europeana Semantic Elements) szabvány továbbfejlesztett változatának megfelelően, az úgynevezett EDM (Europeana Data Model) adatstruktúra szerint készíti el az XML fájlokat. Külön hangsúlyozni kell, hogy minden egyes XML-nek tartalmaznia kell az <edm:dataProvider> (az adatszolgáltató partnerintézmény) és az <edm:provider> (az adatgyűjtő intézmény, ún. aggregátor) mezőt. Utóbbira azért van szükség, mert az összes rekordnál fel kell tüntetni az aggregátort, amely minden esetben a MaNDA.

europeana_felulet_2

Az Europeana oldalára lépve lehetőségünk van konkrétan a MaNDA által küldött anyagokra rákeresni. Elsőként a baloldalon lévő oszlopban a „by providing country” résznél válasszuk ki Magyarországot. Ezzel máris szűkíthetünk a magyarországi intézményekre. Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy a „by provider” résznél kiválasztjuk, hogy MaNDA.

europeana_felulet_3

A megjelenített találatokat pedig tovább szűkíthetjük attól függően, hogy szöveges, képi, hang, 3D vagy audiovizuális dokumentumot keresünk.

Sirhán Bálint

2014.11.07.