Befejező szakaszába ért a digitális archívum ózdi telephelyének kialakítása

Csütörtökön ünnepélyes keretek között mutatták be a Kulturális GPS – Nemzeti Kulturális Térinformációs Rendszer Szolgáltató és Tanácsadó Multifunkcionális Módszertani Központ (Digitális Erőmű) című projektet Ózdon.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet által kezdeményezett fejlesztés az Új Széchenyi Terv keretében, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) támogatásával valósul meg. Az 1 599 millió forint értékű fejlesztés eredményeként egy több-funkciós létesítmény jön létre, amely módszertani központként, kiállító-, illetve közösségi térként működik majd. Az épület az ózdi Ipari Park területén, a Törzsgyár dél-keleti részén található, ipari műemléki környezetben. A 2014 végén indult rekonstrukciós projekt utolsó, befejező szakaszába lépett, és várhatóan a jövő első felében nyitja meg kapuit.

Az Erőmű az ózdi Rimamurány-Salgótarjáni Vasmű (RMST) 1906-13 között létrehozott kohótelep egyik kiszolgáló-épületeként létesült. A múlt században több tízezer embernek munkát adó épületet, a hangulatát megőrizve, eredeti, még fennmaradt berendezési tárgyakkal alakítják át Digitális Erőművé. Ami egykor megélhetést biztosított nagyszámú ózdi lakosnak, a jövőben az új generáció oktatását teszi lehetővé. Az oktatási és kutatás-fejlesztési módszertani központ célja, hogy a folyamatosan bővülő kulturális információkat online tartalmakkal egészítse ki.

ozdi_ipari_park

A rendezvényen többek között Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője is felszólalt, valamint Képes Gábor, az intézet főosztályvezető mutatta be, hogy milyen élményekre számíthatnak majd a kiállítást felkereső látogatók. Az épület komplex funkciót tölt be: oktatási, kutatási, módszertani központként működik majd, hozzájárulva Ózd felpezsdülő kulturális életéhez, és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) országos hatóerejű tevékenységének részeként. A jövő évben nyíló kiállítás terét az épület régi arculata és funkciója is alakítja: formáját és útvonalát az eredeti alagsori falszerkezet, gépalapok is meghatározzák. Így  izgalmas kontraszt jön létre a projektorok fénye és az épület nyújtotta térélmény között; a kiállítás alcíme – Magyar fénymúlt – is erre utal: a még jelenvaló múltunk fénnyel való megidézésére.

Fúvóház (fotó: Major László)

Az emeleteken mintegy ötven fő foglalkoztatására alkalmas Módszertani Központ létesül irodákkal, korszerű oktatási stúdiókkal és konferenciateremmel – ez lesz a tananyagfejlesztés, a digitalizációs munka, személyes és online képzések bázisa. A MaNDA gyűjteményére építve a tagintézmény munkatársai, TÁMOP program keretében létrehozott digitális adatbázisra építve, egy olyan, a közoktatást szolgáló komplex rendszer folyamatos fejlesztésén dolgoznak majd, amely a legkorszerűbb pedagógiai módszertani lehetőségeket teremti meg a tanároknak és a diákoknak egyaránt. Az Erőmű rekonstrukciós és átalakítási munkálatainak befejeztével, így egy olyan központ jön létre, amely a digitális kultúra otthonaként és közvetítőjeként funkcionál.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet sajtóközleménye

2015.11.27.