Szüret

Ősszel a lábunk alatt roppanó sárguló levelek és a zamatos szőlő íze mellett mi más juthat eszünkbe, mint a szüret? A szüret - bár elsősorban munka, gondoljunk, a csömöszölésre vagy a taposásra -  ünnepnek számított régen és számít ma is, hiszen egy egész évi munka gyümölcsét fogyaszthatjuk el később. A szüret időpontja a 18-19. században valamilyen jeles naphoz kötődött. Szent Mihálytól (szeptember 29.) Simon-Júdás (október 28.) napjáig. Az Alföld több vidékén Szent Mihály napkor kezdődött a szüretet. A Dunántúlon és Erdélyben Terézia (október 15.), a Balaton és Kőszeg vidékén Orsolya (október 21.), Tokaj-Hegyalján Simon-Júdás (október 28) napján.

A szüret valódi ünnepi esemény számba ment a falu életében, olyannyira, hogy a 20. században ott is megtartották, ahol nem is termesztettek szőlőt. Általában zajkeltéssel kezdődött. A szüret napjára kora reggel kivonuló szüretelők ellepték a szőlőst majd megkezdődött a munka. 

Szüret - Thorma János Múzeum, CC BY-NC-ND

A szedők, rendszerint a lányok, asszonyok, görbe késsel, kacorral vágták el a fürt nyelét és a az adott régióra jellemző gyűjtőedénybe tették. A szedők edényéből a férfiak - a puttonyosok - háton, vállon vagy kézben hordott szőlőszállító edényébe kerültek a fürtök, hogy azokat a kádba öntve megkezdődjön darálásuk, taposásuk. Az alábbi híradóban, mely egy szüreti mulatságról közvetít a kies fekvésű Mecsekaljáról láthatjuk a folyamatot. De egy képkocka erejéig itt van az elmaradhatatlan rezesbanda, a hegedű, és a tánc is.


 

Ha valódi szüretre nincs is módunk eljutni, Balatonfüreden a Füredi Szüreten bárki megtapasztalhatja milyen is a szüreti vigadalom.


TÉ 

Tetszett ez a virtuális kiállítás? Olvasson tovább!