Képeslap a múltból

Fél éve levelezünk a múlttal, azaz nyár elején indítottuk a Facebookon vasárnaponként jelentkező 'Képeslap a múltból' rovatunkat. Üdvözlőlapok formájában a 20. század különböző időszakaiból származó, néhol mulatságos, néhol szívfacsaró leveleket, üzeneteket mutattunk be. Találkoztunk megbolondított és kiábrándult kisasszonyokkal, féltő atyákkal, haragos asszonyságokkal, akik tollat ragadtak és levélben adtak hangot aktuális lelkiállapotuknak. Válogatásunkban néhány múltból érkező anzix-szal beleshetünk az akkori mindennapokba.

A tihanyi holdvilágos estet ábrázoló romantikus képeslapra a melankolikus hangvételű sorokat Elza küldte Horváth Elemér úrnak Budapestre, 1928-ban.

„Kedves Elemér!
Itt szomorúan borult az idő. Első osztályú rossz kedvem van. Dobogunk veszettül, más újság nincs. Mielőbbi viszontlátás reményében sokszor csókol: Elza”

tihany_kepeslap

Gyógyfürdős élményeiről küldött lapot Évi "Pofika" nagyságos úrnak. Soraiból úgy tűnik, pezsgő társasági élet volt ekkoriban Hajdúszoboszlón.

"Édes Pofikám!
Legalább pár sort írnál, úgy vártam. Csak nem vagy megint beteg? Egyébként sokat egyél, mert szükségem lesz rád nagyon. Van ám udvarlóm is és ez a víz, ez megbolondítja az embert. Vagy szerdán hajnalban érkezem, vagy délután. Légy otthon. Ez még a Timi szeszélyétől függ. Csókol nagyon hű Évid."

hajduszoboszlo_kepeslap_323085

1913 augusztusában atyai intelmeket kézbesített a posta. A türelmességre és szófogadásra intett leány Sebők Szeréna, Drezdából, aki - Apukának és a képeslapnak hála - a messzi Szászországban is nézegethette a szolnoki Tiszát.

"Éna kis leányom!
Légy türelmes és szófogadó, Hannika rövidesen sejtem nálad lesz. Csodálom, hogy leveleinkről nem teszel legutóbbi leveledben említést, pedig az utóbbi 4 napban legalább 3-4 levél ment neked – ismételten kérlek, hogy türelmes, szófogadó légy.
Csókol szeretettel Apuka"

szolnok_kepeslap_543168

A jászfelsőszentgyörgyi nevezetességeket ábrázoló képeslapot öt nő küldte Rákospalotára 1934-ben. De vajon hová tűntek Pityuék, hogy ennyire megharagították Böske nénit, Máriát és Mancikát?

„Édes kis fiaim. Miért nem jöttetek nagyon vártunk, sokat gondolunk rátok, sokszor csók. Böske néni

Haragszom rátok, mért nem jöttetek? Üdv, Mária

Kár hogy nem jöttetek, üdv Mancika

Édes mindnyájatok. Nagyon vártalak benneteket, de hiába, és nagyon rosszul esett, hogy nem jöttetek el. Csók, Saci

Édes Pityukám és Totókám! Nagyon hiányoztok a társaságból. Sokat gondolunk rátok. Csókollak benneteket, Joli”

jaszfelsoszentgyorgy_kepeslap_486094

"Jó reggelt Lala.
Olyan szép álmom volt. Igaz, hogy volt hálótársam… egy levélcsomó. Mit álmodhatott az írója? Kacagni szeretnék, hisz olyan boldog vagyok. Úristen meddig?
Írok majd délután levelet, mert hát most mosakodni kell és azt maga tudja, hogy nagyon szeret a kis Nacafi"

A szerelmes lapot 'Lalának', azaz Barbarits Lajosnak címezték Pápára 1920-ban - kissé ambivalens módon Benczúr Gyula groteszk külsejű faunokkal körülvett, üldözött nimfája szerepel az előlapon.

muveszeti_kepeslap_351087

Egy időrendben későbbi, Victor Vasarely Zebres (Zebrás szőnyeg) című alkotásáról készült képeslapot Orsolya küldte Adikának. A 2 Ft-os lapot a 70-es években adhatták postára.

"Vigasztaló zebra Adikának.
14-én du vagyok Kanizsán futólag és 19-én este, a Hevesiben. Ha bírsz, ott megtalálsz.
Majd írok talán.
Puszi!"

zebres_kepeslap_176891

1916 decemberében Boros Miklós küldött üzenetet Sajónémetiből katona fiának, Andrásnak, amelyben aggodalmának ad hangot és akaratlanul betekintést enged számunkra a korabeli hétköznapokba.

"Kelt Levelem 1916 Decze 8kán
Kedves Szerettet drága gyermekem Miklóskám ma egy hétő levelet nem irtal, nem tudom mi az oka hogy nem irsz pedig má két levelet kűtem én is mijóta haza gyötem nem irtal még róla hogy meg kaptade vagy nem.
Kedves fijam azzal tudatlak hogy a disznót megöljük 11kén hetfűn hacsak lehet gyere haza akora azutan ha tucz hoz egykilo sót vagy ketőt mert ihon nem adnak amenyi ké ne hoz egy kis czukrot is ha kapol
ezel be zárom
tisztelénk csókolánk”

boros_levelezolap_574571

Rovatunk minden vasárnap folytatódik Facebookon!

A #képeslapamúltból kifejezést a keresőmezőbe írva, az összes eddig posztolt üdvözlőlap böngészhető.

HH; TEJ

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink