Urak lakomája a középkorban, 1581
A képen urak lakomáznak egy gazdagon megterített asztalnál. Jobbra egy férfi szabadul meg gyomrának háborgó tartalmától a túlzásba vitt falatozás következményeként. Mögötte, hátul a konyhába vezet tekintetünk, ahol egy hatalmas rotyogó kondér alatt szítják a tüzet. A fametszet eredetije Marx Rumpolt szakácskönyvében lelhető fel. A könyv írója a mainzi választófejedelem főszakácsa volt, az 1500-as évek második felében. Az általa írt gasztronómiai alapmű - Ein neu Kochbuch, szakmai útmutatóként, tankönyvként szolgált az egymást követő szakács generációk számára. A könyvben mintegy 2000 recept szerepel, instrukciók borok készítéséhez, mindez 150 fametszeten illusztrálva (Jost Amman). Érdekességként megemlíthető, hogy a könyvben található a legrégebbi burgonyás recept.
Gentlemen feast at a richly laid table. The original woodcut is in Marx Rumpolt's Cookbook. The writer of the book was the main cook of the Mainz Elector Prince in the second half of the 1500s. He wrote the basic gastronomic work as a professional guide and textbook for chef generations with about 2000 recipes and instructions for making wines, illustrated by 150 woodcuts (Jost Amman). It is interesting that the book has the oldest potato recipe, 1581.
Cím(ek), nyelv | |
---|---|
nyelv | magyar |
nyelv | angol |
Tárgy, tartalom, célközönség | |
tárgy | vendéglátás-történet |
tárgy | szakmatörténet |
tárgy | könyvillusztráció |
tárgy | életkép |
tárgy | szakácskönyv |
tárgy | Marx Rumpolt szakács, szakíró |
tárgy | gasztronómia |
tárgy | MKVM |
Tér- és időbeli vonatkozás | |
térbeli vonatkozás | középkori Németország, Frankfurt |
az eredeti tárgy földrajzi fekvése | Budapest |
időbeli vonatkozás | 1581 |
Jellemzők | |
hordozó | papír |
méret | 13 x 18 cm |
kép színe | fekete-fehér |
formátum | jpeg |
Jogi információk | |
jogtulajdonos | MKVM |
hozzáférési jogok | Kutatási engedéllyel hozzáférhető |
Forrás, azonosítók | |
forrás | MKVM |
leltári szám/regisztrációs szám | VF_N_41_882 |
leltári szám/regisztrációs szám | VIP_10-11_Szakmatörténet_Ipartestület |