Tokaj-Hegyalja szőleje és bora (Történeti-néprajzi tanulmány)

szöveg

Tokaj-Hegyalja Európa nagyhírű borvidéke középkori alapokon a XVI. században nyeri el jellegzetes arculatát, de igazában a XVII-XVIII. században szilárdul meg művelési és feldolgozási technikája. Balassa Iván csaknem négy évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeit összegzi ebben a könyvben.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
nyelv francia
nyelv angol
nyelv német
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Az aranyszőlő (monda); Nomenclatura (könyv); Légrády László; Szikszai Fabricius Balázs (1530 k. -1576) (tanár); Görög Demeter (1760-1833) (szőlész); Lavotta János (1764-1820) (zeneszerző); Nagyváthy János; Schams Ferenc (1780-1839) (szőlész); Anonymus (12-13. sz.) (krónikás); Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát (1971-1993) (Tokaj); Tokaj Kereskedőház Rt. (1993-) (Tokaj);
tárgy történelmi visszatekintések; néprajzi kutatások; szőlőtermelés; borászat; településmonográfia; extraneus (idegen); szőlőművelés; öröklevelek; nemesi jogok; szőlőbirtokosok; mecenzéfiek (vándor földmunkások); talajvédelem; termőföldek; birtok adás-vétel; szerződések; hegyaljai jogok; fajtanemesítések; fajvédelem; szőlőiskolák; szőlőfajták; aszúsodás; esszencia (borfajta); ragadványnevek; ampelográfia (szőlőfajtaismeret); földrajzi adottságok; éghajlati tényezők; munkaeszközök; napszámosok; szakmányok (kiszabott munka); földforgatás (rigolírozás); homlítás (szaporitásimód); fásoltás; tőkefiatalítás; oltások; kapálás; karózás; szőlő kötözés; nyitás (tavaszi szőlőmunka); szőlőmetszés; hegymesterek; pásztorok; vincellérek; robotmunka; filoxéra (szőlőbetegség); szőlő újratelepítés; állati kártevők; természeti károk; fertőzések; rekonstrukciós munkálatok; vegyszeres növényvédelem; biológiai védekezés; borfajták; szőlőszüretek; borkészítés; borospincék; borházak; feldolgozási technológiák; szüreti hagyományok; Baksus ünnepség; mondavilág; aszúborok; kóser borok; malozsa borok; tokaji aszú; szamorodni (főbor); Tokaji Eszencia (magas cukortartalmú eszencia); aszúkészítés; borminőség; adózás; átalag (bormennyiség); borkeresekedelem; palackozás; bodnárok (mesterségek); borhamisítás; borkereskedő társulatok; boroshordók; cserekereskedelem; faktorok (sáfár, ügyintéző); monopóliumok; részvénytársaság alapítás; szabadkereskedelem; szőlő- és borkultúra; vámszabályok; állami támogatások; zsidók; nemzetiségek; hungarikumok;
tartalomjegyzék
Előszó
Bevezetés
Általános tudnivalók
A szőlőfajták
A szőlő megművelése
A Szőlő munkájának szervezete és a szőlő őrzése
A szőlő betegségei, kártevői
A szüret
A borok fajtái
A bor eltartása
A borkereskedés
Összefoglalás, eredmények
Utószó
Függelék
teljes tartalomjegyzék
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Balassa Iván (1917-2002) (néprajztudós)
kiadó Tokaj-Hegyaljai ÁG. Borkombinát (Tokaj)
közreműködő Balassa M. Iván (1943-) (etnográfus) (szerkesztette, képek)
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Tokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén);
térbeli vonatkozás Szerémség (Szerbia); Tokaj-Hegyalja borvidék (Észak-Magyarország); Zemplén (vármegye); Abaúj vármegye; Tokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén);
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén)
dátum 1991-01-01
időbeli vonatkozás 1991
Jellemzők
hordozó papír
méret 752 oldal; 14 x 23 cm
formátum pdf
Jogi információk
jogtulajdonos Ismeretlen (Kutatás alatt)
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény