Tokaj-Hegyalja szőleje és bora (Történeti-néprajzi tanulmány)
szöveg
Tokaj-Hegyalja Európa nagyhírű borvidéke középkori alapokon a XVI. században nyeri el jellegzetes arculatát, de igazában a XVII-XVIII. században szilárdul meg művelési és feldolgozási technikája. Balassa Iván csaknem négy évtizedes gyűjtőmunkájának eredményeit összegzi ebben a könyvben.
Cím(ek), nyelv | |
---|---|
nyelv | magyar |
nyelv | francia |
nyelv | angol |
nyelv | német |
Tárgy, tartalom, célközönség | |
tárgy | Az aranyszőlő (monda); Nomenclatura (könyv); Légrády László; Szikszai Fabricius Balázs (1530 k. -1576) (tanár); Görög Demeter (1760-1833) (szőlész); Lavotta János (1764-1820) (zeneszerző); Nagyváthy János; Schams Ferenc (1780-1839) (szőlész); Anonymus (12-13. sz.) (krónikás); Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát (1971-1993) (Tokaj); Tokaj Kereskedőház Rt. (1993-) (Tokaj); |
tárgy | történelmi visszatekintések; néprajzi kutatások; szőlőtermelés; borászat; településmonográfia; extraneus (idegen); szőlőművelés; öröklevelek; nemesi jogok; szőlőbirtokosok; mecenzéfiek (vándor földmunkások); talajvédelem; termőföldek; birtok adás-vétel; szerződések; hegyaljai jogok; fajtanemesítések; fajvédelem; szőlőiskolák; szőlőfajták; aszúsodás; esszencia (borfajta); ragadványnevek; ampelográfia (szőlőfajtaismeret); földrajzi adottságok; éghajlati tényezők; munkaeszközök; napszámosok; szakmányok (kiszabott munka); földforgatás (rigolírozás); homlítás (szaporitásimód); fásoltás; tőkefiatalítás; oltások; kapálás; karózás; szőlő kötözés; nyitás (tavaszi szőlőmunka); szőlőmetszés; hegymesterek; pásztorok; vincellérek; robotmunka; filoxéra (szőlőbetegség); szőlő újratelepítés; állati kártevők; természeti károk; fertőzések; rekonstrukciós munkálatok; vegyszeres növényvédelem; biológiai védekezés; borfajták; szőlőszüretek; borkészítés; borospincék; borházak; feldolgozási technológiák; szüreti hagyományok; Baksus ünnepség; mondavilág; aszúborok; kóser borok; malozsa borok; tokaji aszú; szamorodni (főbor); Tokaji Eszencia (magas cukortartalmú eszencia); aszúkészítés; borminőség; adózás; átalag (bormennyiség); borkeresekedelem; palackozás; bodnárok (mesterségek); borhamisítás; borkereskedő társulatok; boroshordók; cserekereskedelem; faktorok (sáfár, ügyintéző); monopóliumok; részvénytársaság alapítás; szabadkereskedelem; szőlő- és borkultúra; vámszabályok; állami támogatások; zsidók; nemzetiségek; hungarikumok; |
tartalomjegyzék | Előszó teljes tartalomjegyzékBevezetés Általános tudnivalók A szőlőfajták A szőlő megművelése A Szőlő munkájának szervezete és a szőlő őrzése A szőlő betegségei, kártevői A szüret A borok fajtái A bor eltartása A borkereskedés Összefoglalás, eredmények Utószó Függelék |
Személyek, testületek | |
létrehozó/szerző | Balassa Iván (1917-2002) (néprajztudós) |
kiadó | Tokaj-Hegyaljai ÁG. Borkombinát (Tokaj) |
közreműködő | Balassa M. Iván (1943-) (etnográfus) (szerkesztette, képek) |
Tér- és időbeli vonatkozás | |
kiadás/létrehozás helye | Tokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén); |
térbeli vonatkozás | Szerémség (Szerbia); Tokaj-Hegyalja borvidék (Észak-Magyarország); Zemplén (vármegye); Abaúj vármegye; Tokaj (Borsod-Abaúj-Zemplén); |
az eredeti tárgy földrajzi fekvése | Ózd (Borsod-Abaúj-Zemplén) |
dátum | 1991-01-01 |
időbeli vonatkozás | 1991 |
Jellemzők | |
hordozó | papír |
méret | 752 oldal; 14 x 23 cm |
formátum | |
Jogi információk | |
jogtulajdonos | Ismeretlen (Kutatás alatt) |
hozzáférési jogok | Ingyenes hozzáférés |
Forrás, azonosítók | |
forrás | ÓMI Városi Könyvtár Helyismereti Gyűjtemény |