A közigazgatási aktusok által okozott sérelmek hatósági orvoslása

szöveg
minősített tartalom

Ereky István (Esztergom, 1876. december 26. – Lipótfa, 1943. május 21.) jogász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia tagja (levelező: 1921, rendes: 1934). Jogi egyetemi tanulmányait a budapesti és Bécsi Egyetemen folytatta. Bírói szolgálat után 1904-től eperjesi jogakadémiai tanár volt. 1909-ben a Budapesti Egyetemen magántanárrá képesítették. 1910-ben egy évre kijutott Angliába, ahol a helyhatósági önkormányzat vizsgálatának témakörében szerzett tapasztalatokat, nemcsak a tételes jogot, a szociológiai tartalmat is tanulmányozva, valamint az egyetemi oktatási rendszert is vizsgálta. 1914-ben nyilvános rendes tanárnak nevezték ki a pozsonyi egyetemre, 1921-től a szegedi Ferenc József Tudományegyetem tanára volt 1940-ig. A Magyar Alkotmány és Jogtörténet tanszékre került, majd a Közigazgatási és Pénzügyi Jogi tanszéket vezette. Számos tudományos és társadalmi tisztséget töltött be. 1930-ban megkapta a Corvin-koszorút, ami a legmagasabb hivatalos kulturális kitüntetés. A szegedi Állam és Jogtudományi Karon a Közigazgatási és Pénzügyi Jogi Tanszék megbízott majd rendes tanszékvezetője lett az 1924/25-ös tanévben. Egészen 1940. október 19-éig, a Ferenc József Tudományegyetem Kolozsvárra való visszaköltözéséig ő vezette a tanszéket. Majd a Pécsi egyetem közigazgatási és pénzügyi jog professzora lett haláláig. Ő volt a két világháború közti időszak ismert szegedi közigazgatási jogásza. Az angolszász self-governmentek az amerikai szabályozását is vizsgálta, ezzel kapcsolatos eredményeit 1934-ben publikálta. A Magyar Tudományos Akadémia 1923-ban Sztrókay-díjjal, 1930-ban Marczibányi-díjjal jutalmazta, majd 1938-ban elnyerte nagyjutalmukat is. Szabad idejében szívesen foglalkozott műfordítással, jelentek meg Béranger, Victor Hugo és Lenau versfordításai is.

"... Az igazságszolgáltatás ugyanúgy a közigazgatás terén is módot nyújt a tételes jog arra, hogy az érdekeltek a rájuk nézve sérelmes határozatnak egészben vagy részben való megváltoztatását, a feloldást avagy a megsemmisítését kieszközöljék, - a hatóságok pedig az okozott sérelmeket orvosolják. Csakhogy ebből a szempontból lényeges különbség van igazságszolgáltatás és közigazgatás között. Azon ügyekben, amelyeket a tételes jog a rendes bíróságok hatáskörébe utal, - a rendes bíróságok által okozott jogsértéseket egyedül és kizárólag a rendes bíróságok orvosolhatják... Ezzel szemben azon ügyekben, amelyeket a tételes jog közigazgatási hatóságok hatáskörébe utal, - a közigazgatási aktusok által okozott jogsértéseket az angol rendszert követő államokban a rendes bíróságok, a continentális rendszert követő államokban pedig részint maguk a közigazgatási hatóságok, részint független és pártatlan bírói fórumok vannak hívatva orvosolni..."

Cím(ek), nyelv
része Acta Litterarum ac Scientiarum Reg. Universitatis Hung. Francisco-Josephinae. Sectio juridico-politica - VII. évfolyam 1. szám
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy közigazgatási jog
tárgy közigazgatási eljárás
tárgy hatósági eljárás
tárgy közigazgatási aktus
tárgy jogorvoslati rendszer
célközönség kutatók, szakemberek
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Dr. Ereky István (1876-1943)
kiadó M. Kir. Ferencz József-Tudományegyetem Barátainak Egyesülete
kiadó Szeged Városi Nyomda és Könyvkiadó Rt.
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Szeged
térbeli vonatkozás Magyarország
térbeli vonatkozás Magyar Királyság
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
időbeli vonatkozás 1935
Jellemzők
hordozó papír
méret 37 p
méret 24 cm
formátum pdf
Jogi információk
jogtulajdonos Országgyűlési Könyvtár
hozzáférési jogok Ingyenes hozzáférés
Forrás, azonosítók
forrás Országgyűlési Könyvtár
leltári szám/regisztrációs szám OGYK jelzet: A3/4268:d:VII:1:6
leltári szám/regisztrációs szám 0370319