Révhelyi Elemér képei

Kőszeg műemlék épületei

Sgraffitós-ház

Lábasház

Jurisics téri épületek

kép
minősített tartalom

Kőszeg az 1930-as és az 1940-es években.

Sgraffitós-ház
A reneszánsz eredetű ún. Sgraffitós-ház Kőszeg egyik legszebb épülete. 1560 körül építettek emeletessé, és nevét a különleges sgrafittó díszítésről kapta. Az épület nevét adó olasz szó - mely magyarul azt jelenti, hogy kaparni - a kétrétegű vakolatdíszítésre utal. Ennek a díszítésmódnak a lényege, hogy a falra két vagy több, különböző színű vakolatréteget raknak, majd a felső, világosabb réteget a kívánt minta szerint eltávolítják. Ezt az Itáliából származó eljárást Kőszegen is sok helyütt alkalmazták. A homlokzaton a díszes motívumokon kívül egy latin idézet is olvasható, mely egy részlet Szent Pál apostolnak a Rómabeliekhez szóló leveléből. A latin nyelvű idézet így hangzik: „Non est volentis, neque currentis sed miserentis dei” - magyarul: „Nem azé, aki akarja, se nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené" (1668). A Sgraffitós-ház reneszánsz eredetű, 1560 körül építették emeletessé, ekkor kaparták ki jellegzetes díszítéseit. A 18-19. században udvari szárnnyal bővítették, homlokzatát barokk stílusban alakították át. Emeleti helyiségének mennyezeti freskóján Szegény Lázár és a gazdag ember lakomája bibliai történet látható. Tulajdonosai között szerepeltek a malommal is bíró Salamonok és két sebész család, a Haász és a Baumann.

Lábasház - levéltár
Az ország egyetlen duplaárkádos épülete. A barokk stílusú épület hátsó falait maga a várfal adja.
Az egykori mészárszékre 1774-ben húztak oszloplábakra támaszkodó felső szintet. Innen ered az épülettel kapcsolatban ma is használt „Lábasház” elnevezés. Az akkoriban táncteremként működtetett helyiségekből idővel lakóház lett, majd később ebből alakították ki a mai levéltári épületet.

Kőszegi vár
A kőszegi vár (legismertebb várkapitánya után Jurisics-várként is ismert) Kőszeg történelmi hangulatú óvárosában található.

Kőszeg Jurisics tér
Az ország egyik legszebb tere a Jurisics tér, ahol minden épületnek külön történelme van. Itt található például az ország legrégebbi városházája, az ország egyetlen duplaárkádos épülete, vagy a város egyik legszebb épülete a Sgraffitós-ház. Kőszeg azon kevés városok közé tartozik, amelynek középkori városfala még sértetlenül áll, városszerkezete is alig változott az idők során. Kőszeg jellegzetessége, hogy vár-város volt, így az Óvárosba is csak a vizesárokkal körülvett városfalon keresztül lehetett bejutni. Így a mai Fő tér felől, az egykori vizesárkon és hídon áthaladva, az ún. Déli városkapun keresztül volt megközelíthető a Jurisics tér is. A Jurisics tér szerkezetében még őrzi középkori eredetét, mai arculata azonban jellegzetesen barokk. Korábban ez volt a város legfontosabb tere: piactér, gyülekezési fórum, és a büntetés-végrehajtás színhelye is.

Cím(ek), nyelv
nyelv magyar
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy Fénykép
tárgy Kőszeg
tárgy Lábas ház
tárgy Jurisics tér
tárgy műemlékek
tárgy építészet
tárgy várkör
tárgy barokk
tárgy óváros
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Révhelyi Elemér
kiadó Kuny Domokos Múzeum
Tér- és időbeli vonatkozás
kiadás/létrehozás helye Tata
térbeli vonatkozás Kőszeg
térbeli vonatkozás Kőszeg óváros
térbeli vonatkozás Alpokalja
térbeli vonatkozás Vas megye
térbeli vonatkozás Magyarország
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Tata
időbeli vonatkozás 1930-1940.
Jellemzők
hordozó papír
méret 5 db
kép színe fekete-fehér
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Kuny Domokos Múzeum
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
leltári szám/regisztrációs szám 2013_0454