A kamera mögött: Bauer Sándor

Ki a fényképész? Művész, aki új valóságot teremt vagy aki dokumentálja azt? Esetleg az, aki saját vagy mások ízlése szerint változtatja? Kicsit talán mind. A héten Bauer Sándor fotói közül válogattunk, akinek életműve nemcsak azért izgalmas, mert profi fotósként tevékenykedett, hanem azért is mert ezt a kádári puha diktatúra idején tette. Hogy készített-e propaganda fényképeket? Természetesen! De emellett megannyi érdekességet is lencsevégre kapott. Finom pörkölésű krémkávét felszolgáló presszós hölgyeket a Halászbástyán pózoló Fabulon-lányt vagy Rákosi Mátyást.

Forradalom és ars poetica

128292.jpgMindössze tizenhat éves, amikor 1946-ban a Sajtófotó Osztály munkatársaként az elsők között csatlakozott az MTI kebelében működő Magyar Film Iroda Rt.-hez. A filmirodánál nem maradt sokáig, mert 1950-ben kitelepítették. Budapestre csak 1953-ban tért vissza, majd egészen 1956-ig szabadúszóként dolgozott. Több mint kétszáz képet csinált a forradalomról, ott volt a Rádiónál és a Sztálin-szobor ledöntésénél. Visszaemlékezései szerint a képek egy része a Fehér könyvben van, a többit anyósa dugta el.
Bauer nem tekinthető szoros értelemben vett eseményfotósnak, bár a hagyatékában jócskán találunk május elsejei felvonulásokat, focimeccseket és kiállításmegnyitókat. Elsősorban dizájnfotósként tartják számon,  Otthon kiállítások, BNV-k dokumentálójaként, újonnan nyíló üzletek és divatfotók készítőjeként.

Így készült a Vendéglátás archívuma

126166.jpg

A pályafutása 1957-ben vett új irányt, amikor a Belkereskedelmi Minisztérium által indított  Vendéglátás c. magazin fotóriportere lett. A nagyjából húszezer, fele-felerészben színes és fekete-fehér képből álló, főként negatívon fennmaradt hagyaték ennek a lapnak az archívuma. Emellett adatbázisunk Bauer-anyaga is főként ezekből a fényképekből áll. Nemcsak presszók, önkiszolgáló éttermek, hanem cukrász és pincérversenyekről készített fotók is fellelhetők. 

127960.jpgA magazin propagandalapként azt a célt szolgálta, hogy bemutassa az országban végbemenő látványos fejlődést; különösen azt, ami a kereskedelemben és vendéglátásban végbement. A lapban állandó rovatot biztosítottak az ország vendéglátóipari egységeit járó szakembereknek, akik minősítették a látottakat, ízlelteket. Érdekes, hogy milyen gyakran került elő a kávé készítésének módja, de különösen a zaccból főzött kávé nehezményezése. Szegény kőbányai Marika presszó vezetője sem tudhatta, hogy nem a kávéja, hanem koszos köténye miatt fognak megemlékezni róla. Bár a mindig mosolygó felszolgálók valódi arca számunkra rejtve marad, reméljük, hogy mosolyuk nemcsak a kamerának szólt.

"Mert ha futball volt, akkor elfeledkeztem fényképezni, mikor gól volt"

127638.jpg

Említettük már, hogy elsősorban nem eseményfotósként tartják számon de sporteseményekről, focimeccsekről, és lovassportokról, sőt futóversenyekről is tudósított. Sőt, traktorosversenyekről, bár ezek a sportesemény fogalmában igen nagy jóindulattal férnek csak bele. Több tucat képet készített a prágai május elsejei felvonulásról. Az alábbi "Világ proletárjai egyesüljetek" c. képen- a molinó fölött, Marx, Engels, Lenin portréjával- kissé zordnak tűnő esemény pillanatai elevenednek meg, kontrasztként vidáman masírozó tömegjeleneteket láthatunk.

127656.jpg

127493.jpgDe a Kádár-kori vendéglátás, ha úgy tetszik, a gulyáskommunizmus akkori csúcsminőségű vendéglátóhelyeiről és termékeiről is illik szót ejteni. A vakító piros műbőr ülések sajnos nem jönnek át a fekete-fehér fotókon, de a falon ma is megtalálható kerámia díszítések, sőt az üzlet elrendezése, ma is ugyanilyen, mint ezen a 60-as években készült képen. Igen, ez a Bambi presszó, a nyitása óta talán csak a csipketerítő változott.

Híres-hírhedt, szeretett-gyűlölt- kommentár nélkül

127934.jpg

126963.jpg

 

127742.jpg

127712.jpg

 

Akinek hiányérzete támadt, azoknak ajánljuk, lapozza végig adatbázisunk Bauer-anyagát, és ha eddig nem azonosított helyszínt ismerne fel ne habozzon szólni.

Források:

Susan Sontag, A fényképezésről. Európa, Bp., 1981.

http://1956.mti.hu/pages/Bauer.aspx

http://www.breuerpress.com/2017/03/26/fotoritkasagok-a-fortepan-hu-gyujtemenyeben/

https://168ora.hu/kultura/a-kadar-korszak-vendegloi-bauer-sandor-fotoi-a-fortepanon-10212

Vendéglátás magazin, 1957 - 1961 évfolyam

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink