Kossuth-kultusz

Nincsen település Kossuth-szobor, utca vagy tér nélkül. Reznák Erzsébet a ceglédi Kossuth Múzeum igazgatója szerint bronzba vagy kőbe öntött alakja a leggyakoribb közterületen álló szobortípus. De hol áll az első köztéri szobra, és miért olyan különleges Cegléd városa? Eheti válogatásunkból kiderül.

Kossuth Lajos azt üzente..

VF_21031.jpgKossuth Lajos neve fogalom ma is. Majdnem végigélt egy egész évszázadot, de nemcsak létezett, formálta is azt. Nemesember volt, de polgári módon élt, bár soha nem volt katona, nevéhez fűződik a magyar honvédség megteremtése. Egész tevékenységével a nemzeti függetlenségért és a rendi kiváltságok felszámolásáért küzdött. Nem véletlen, hogy alakja egyet jelentett a szabadság eszméjével. Ahogy az sem, hogy a címben idézett népdal záró motívuma az – "Éljen a szabadság! Éljen a haza!" – a Magyar Rádió Kossuth adójának szünetjel szignálja volt egészen 2007-ig.  A reformkorban, a szabadságharcban, majd később a dualizmus korában több száz mű szólt hozzá, vagy épp róla. Talán nincs még egy ilyen államférfi, akihez a magyar népet ilyen személyes viszony fűzte. Tárgyai valóságos ereklyék, ahogy a róla elnevezett bankó, a szakállviselete, vagy épp a kalapja.

A ceglédi Kossuth-kultusz hagyománya

Érdekes, hogy a legkülönlegesebb, Kossuth Lajos tevékenységéhez, utóéletéhez kötődő kultusz épp Cegléden alakult ki. A hagyomány szerint kultusza a politikus 1848. szeptember 24-én mondott toborzóbeszédével kezdődik, a város lakóira nagy hatással lehetett, hiszen már 1867-ben díszpolgárrá választották. Amikor a város országgyűlési képviselője elhunyt, 1877-ben küldöttség utazott Torinóba (Turin), hogy felkérjék az emigrációban élő államférfit. Végül Kossuth nem jött haza, de a "turini" százak, majd leszármazottjaik később minden évben megünnepelték az utazás évfordulóját. A kultusz pedig az 1917-ben alapított Kossuth Múzeummal teljesedett ki.

A világ első Kossuth-szobra

35640.jpgA világ első köztéri Kossuth-szobrát Siómaroson (ma Balatonszabadival összeépült település) közadakozásból állíttatták, az itt élő felszabadított jobbágyok. Az első szoborállítási hullám halála után, a második születésének 100. évfordulója alkalmából, később 1948-ban, a szabadságharc centenáriuma okán indult.
A ceglédi Kossuth-szobor ünnepélyes felavatására az államférfi születésének 100. évfordulóján, 1902-ben került sor. Horvay János szobrászművész háromalakos alkotásán a központi figura természetesen maga Kossuth, a talapzatán lévő további két figura egy lobogót tartó fiatal katona és a katonát búcsúztató édesapa. Horvay 1902 és 1908 között évente két-három szobrot, portrét, szoborcsoportot készített a szabadságharc vezéréről, mondhatjuk, hogy a Kossuth-szobrok "specialistája" lett.

Talán leghíresebb alkotása a Kossuth téren látható. Eredetijét 1927-ben állították fel, a szocializmus idején azonban, mint "pesszimista, nem méltó" művet eltávolíttattak, azóta Dombóváron pihen. A szobrász tengerentúli megbízásokat is teljesített, New York-i alkotásának a ceglédi szobrát választotta alapul. Az obeliszk-szerű talapzaton álló Kossuth bal kezében Washington kardját tartja, melynek másolatát bostoni tartózkodása alatt ajándékozták neki. A szobor lábánál egy fiatal magyar katona kezet nyújt egy idős parasztnak, szimbolikusan jelképezve, hogy kiemeli a szolgaságból. A honvéd zászlóján lévő felirat: „Velünk a szent szabadság istene" olvasható.

Új megközelítés, új szobrász

Kisfaludi Strobl Zsigmond, akit csak a Szabadság-szobor alkotójaként ismerünk, először a Millenniumi emlékmű Kossuth alak elkészítésére kapott megbízást, majd 1952-ben a Parlament melletti Kossuth szobor elkészítésére is. A szoborcsoport (szemben a Horvay-féle "negatív" szemléletével) éppen lendületes jelenetet ábrázol, Kossuth alakja mögött a "nép" képviselői, a '48-as eszme a forradalmiságot, mint harcias lelkesedést mutat. Az emlékmű a rendszerváltás után furcsamód a helyén maradt, a megemlékezéseket, koszorúzásokat változatlanul megtartották a megfelelő alkalmakkor. Amikor 2011-ben döntöttek a Kossuth tér rekonstrukciójáról, elvitték az alkotást, jelenleg a Ludovika Campus mellett, a főbejárattal majdnem szemben található, igaz jellegzetes vöröskő talapzata nélkül.

Bár Kossuth nimbusza kissé megkopott, alakja megkerülhetetlen és nemcsak fizikailag.  

128449.jpg

127758.jpg


6723115A.jpg

02320067.jpg

Forrás: 

https://mult-kor.hu/20081231_osszegyujtik_a_hazai_kossuthszobrok_fenykepet

https://www.kozterkep.hu/2416/kossuth-emlekmu

Kossuth Lajos, 1802-1894 : Kossuth Lajos és kortársai / [... szerzői: Basics Beatrix et al.] ; [az előszót írta Hermann Róbert], Budapest, Kossuth Kiadó, 2002.



Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink