Unatkozik? Kösse le magát!

A kötés, a horgolás, vagy bármely kézimunka nemcsak kiváló szabadidős tevékenység, de olyan hatással van az agyunkra, mint testünkre a jóga. Az ismétlődő mozdulatsorok teljesen ellazítanak, szinte meditatív állapotot idéznek elő. Így agyunk képes megszabadulni a múlton való rágódástól és a folyamatos aggódástól. Persze nemcsak élettani hatása miatt érdekes, a kötésmintáknak például hosszú múltra visszatekintő kapcsolata van a kémkedéssel. Ezen a héten, horgolt, kötött és hímzett kelméket csodálhatnak meg.

126966.jpgManapság a gépi kötött áruk térhódításával a kötés sokat vesztett népszerűségéből, persze ehhez azért hozzájárult a gépesítés elterjedése mellett, roppant időigényes mivolta is. Tudják, milyen sokáig készül egy kötött pulóver? Bizony, sok szabadidő és még több türelem kell hozzá. Ha gyors sikerélményre vágyunk – ez a karanténban eltöltött napjainkban igen fontos szempont , kezdjük a horgolással. A horgolás és a kötés közötti legszembetűnőbb különbség, hogy míg a horgolás egy tűvel, addig a kötés két tűvel történik. A megfelelő tű kiválasztása mindig a fonal vastagságától függ. Igaz, hogy horgolt terítők már csak elvétve bukkannak fel, azért nem is olyan régen, egy eladósorban lévő lány a stafírungját (hozomány) maga horgolta, kötötte, hímezte össze. Horgoljunk, vagy kössünk terítőt, labdát, vagy állatfigurákat, az biztos, hogy ténykedésünk javítja koncentrációs képességeinket. Sőt, állítólag a dohányzásról való leszokásban is segít, de ne gondoljuk túl: ha elfoglaltak az ujjaink, nincs mivel rágyújtanunk.

Virágom, virágom

HHNIM_R_73_13_96.jpgA hímzés ellentétben a kötéssel és horgolással, díszítő eljárás. A legrégebbi európai hímzett kelmék kultikus eredetűek voltak, mint a királyi palástok, vagy miseruhák. A matyó hímzés mintegy kétszáz éves múltra tekint vissza. Igazi érdekesség, hogy legendájának főszereplője maga az ördög. A történet szerint egy matyó lány vőlegényét elragadta az ördög. A lány azonban addig könyörgött a sátánnak, hogy adja vissza kedvesét, hogy az végül így szólt: – Hozd elém a rét legszebb virágait, és visszakapod a szerelmedet. Igen ám, de fogcsikorgató hideg tél volt, a lány hiába hányta a havat, kaparta a jeget, virágot nem talált. Elkeseredésében bejárta a falut és színes fonalakat, fehér kötényeket kért az asszonyoktól, majd éjt nappallá téve dolgozott. Reggelre így kapta meg a virágait az ördög; a kötényekre hímzett gyönyörű rózsák és tulipánok formájában.
A matyó hímzés leginkább az Alföld északi részén, Mezőkövesd, Szentistván és Tard térségében terjedt el, a matyók külön íróasszonyokkal dolgoztak, akik előre megrajzolták számukra a mintákat. Kezdetben lepedőszélre és ingujjra varrták a motívumokat, bár roppant gazdag színhasználattal dolgoztak, ma is szembetűnő a piros szín erős dominanciája. A 19. század végén már egyre több motívumot használtak az asszonyok, mégis a leginkább ismertté a pünkösdi rózsa vált, amelynek külön nevet is adtak: ez a matyó rózsa. 2013. január 31. óta, a Hungarikumok Gyűjteményének része a matyó hímzés, úgynevezett törvény általi hungarikumként.

Egy sima egy fordított

Detektívregények állandó szereplői ártatlanul kötögető hölgyek, akik mint később kiderül, mindenkiről mindent tudnak. Ha kémekre gondolunk, elszánt Mata Harik és James Bondok alakja lebeg a szemünk előtt. Gondoljunk bele, pont a hírszerzés ne használta volna ki az ablakban kötögető, hadiellátmányok mozgását figyelő hölgyek adta pompás lehetőséget? De hogyan is működött az üzenetküldés? Alapvetően két szemtípus létezik: a sima és a fordított. Ezek tulajdonképpen olyanok, mintha 1-esek és 0-k sorakoznának egymás után, csak egy sálon vagy egy pulóveren. Az avatatlan szem észre sem veszi őket, de aki ért a kötéshez, az ugyanúgy olvashatja őket, akár a morze ábécét. Ugyanakkor az is nyílvánvaló, hogy csak a kódot ismerő számára lett jelentősége egy elrontott szemnek, vagy egy megváltozott mintának. Olvassunk hát, ne csak a sorok, hanem a szemek közt is!

 TÉ

Forrás:

http://www.hungarikum.hu/hu/maty%C3%B3-n%C3%A9pm%C5%B1v%C3%A9szet-egy-hagyom%C3%A1nyos-k%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g-h%C3%ADmz%C3%A9skult%C3%BAr%C3%A1ja

https://24.hu/tech/2017/06/09/az-igazi-haborus-kemek-pulcsikkal-uzentek/

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink