Szinte megölelhetőek

Legalábbis ez az érzésünk a MaNDA adatbázisában található 3D-s plüssmacik láttán.

Nemrég keringett a Facebookon egy üzenet, hogy elveszett egy plüssmaci az egyik BKV-buszon, és kérik, hogy bárki aki megtalálná, vigye vissza szomorú fiatal gazdájának. Rengeteg megosztást kapott a poszt, remélhetőleg a maci is visszakerült a tulajdonosához. De innen is látható, hogy mennyire fontos szerepet töltenek be gyerekkorunkban ezek az ölelgethető plüssmedvék.

A Teddy Bear-ek, azaz a régi vágású plüssmacik Theodore Rooseveltről kapták a nevüket. Roosevelt egyszer részt vett egy vadászaton, ahol lehetősége lett volna lelőni egy medvét, de ő inkább másra hagyta ezt a munkát. Az esetről karikatúrák készültek, amelyek megihlették Morris Michtom cukorkaboltost, aki készített egy kitömött macit, kirakta a kirakatába és Teddy's Bear névtáblát tett ki eléje. Mindez 1902-ben történt. Időközben a németországi Richard Steiff és a cége is készített egy plüssmacit, amelyet 1903-ban be is mutattak a Lipcsei Játékvásáron, hatalmas sikerrel. Állítólag Steiffnek került egy amerikai megrendelője is, aki egyből 3000 macit vásárolt volna tőle, de az Államokba való megérkezésükről nem hallott senki. A történethez az is hozzátartozik, hogy a két készítő nem tudott egymásról. A MaNDA adatbázisában, a Rákóczifalvai Macimúzeum gyűjteményében található és most már 3D-ben is megcsodálható német Steiff-maci 1905-1906 tájékán készült Németországban. Persze mostani szép állapotát nem őrizhette volna meg, ha gondos restaurálási munkálatok nem segítettek volna rajta.

maci_3d

Missy-mackó is némileg csupasszá vált, mert a zsákvászonnak tűnő anyagról teljesen lekopott a szőr, ezért restaurátorai több helyen más anyagokkal pótolták a hiányzó bundát. De hát ez az öreg medve, aki nem mellesleg Latabár Kálmán híres mackói közé tartozott, ugyancsak több mint 90 éves, valószínűleg pár generáció játék közben megdolgozta már, sokan ragaszkodhattak hozzá.

maci2_3d

De találhatunk egy francia macit is, ami harmincas években készült, érdekes lenne megtudni, hogy kinek a bőröndjében került Magyarországra. Ez a rókaarcú maci is kopott, sokat ölelgethette valaki őt álmában.

maci3_3d

A Rákóczifalván található múzeumot Balázs Antal és családja alapozta meg. Amint a sok digitalizált medvéből is sejthető, rengeteg plüssjátékszer, mintegy 1700 darab található a birodalmukban és számukat évről-évre gyarapítják. Nem csak újabb macik kerülnek be, hanem egyre több más régi játék is. A legidősebb, régi farostos macik kora 111 év, de több az 1900-as évek elején készült medve is van a gyűjteményben. A MaNDA adatbázisában található 3D-s maciktól pedig talán sokan kedvet kapnak, hogy elmenjenek Rákóczifalvára megnézni az igazi mackómúzeumot is.

mandarchiv.hu