Nyuszi ül a fűben

Húsvét idején mindig előtérbe kerülnek az ünnep jellegzetes motívumai, mint a tojás, a bárány és a nyúl. A pogány termékenységi rituálékból fennmaradt szimbólumok jól megférnek a keresztény hagyományok és ceremóniák mellett. A húsvéti nyúl nagy népszerűségnek örvend, de nem ő az egyetlen híres nyuszi. A teljesség igénye nélkül elevenítsük fel gyermekkorunk nyuszi-hőseit, és ismerjük meg jobban az igazi hús-vér nyulakat is.

Húsvéti üdvözlőlap - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-NDElső nyulas irodalmi emlékem a Micimackóhoz fűződik, mely kedvenc mesekönyvem volt. Ebben szerepel Nyuszi, az örökké aggodalmaskodó figura, akinek rendkívül sok rokona, barátja és üzletfele van. A Kockás Fülű Nyúl szintén népszerű volt, ma már plüss formában is kapható. No meg persze nagy kedvenc volt Tapsi Hapsi, az állandóan répát majszoló vidám hős a Looney Tunes rajzfilmekből, aki mindig megtréfálja a többieket. Beatrix Potter cizellált mesekönyveinek híres szereplője Nyúl Péter, és ne feledkezzünk meg a Fekete István történetek nyuláról, aki a Kalán nevet kapta, míg a Fehér Nyúl Alíznak mutatja az utat Csodaországban.

Szerepel még nyúl a magyar népmesékben, az orosz No megállj csak! című rajzfilmben, és a Gyalog galopp című kultfilmben találhatunk egy gyilkos „vérnyulat” is.
Aliz, a lány, aki követte a fehér nyuszit plakát - Vojtina Bábszínház, CC BY-NC-NDA nyulas történetek egy részében a tapsifüles agyafúrt, ügyes és túljár az ellenfele eszén. Ilyenek például Rémusz bácsi meséi (Joel Chandler Harris). Míg a másik tipikus eset, amikor a nyuszi jár pórul, mint például A teknős és a nyúl című La Fontaine mesében vagy a Nyúl és a sündisznó című magyar népmesében. Legutóbb egy Hógolyó nevű „alvilági bandavezértől” olvadoztak gyerekek és felnőttek egyaránt, hála a cukin megrajzolt A kis kedvencek titkos élete című amerikai animációs filmnek. Ebben a mesében leginkább az tetszik nekem, hogy milyen jól eltalálták a nyúl karakterét, és szembe állították az agresszív, domináns viselkedést a szeretnivaló, bolyhos nyuszi-külsővel.

 

Ex libris - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-NDA nyúl megtalálható az észak-amerikai indiánok mitológiájában, az aztékoknál nyúl-istenek voltak, míg a bajor hegyvidéken szárnyas szarvas nyúl szerepel a regékben, a távolkeleti mitológiákban pedig Holdnyulat találunk (a Hold istenének kísérője, ő őrzi a halhatatlanság elixírjét). Ezen felül a kínai asztrológia egyik állatjegye és csillagképet is neveztek el róla (Lepus). Számos szólás-mondás, hiedelem és babona kapcsolódik a nyulakhoz. Például ha valaki gyáva, azt mondjuk rá nyúlszívű. Ha nyúlcipőt húzok, az azt jelenti, elrohanok, gyorsan elfutok. Ha valami nagyon rövid az nyúlfarknyi. És tudják, hogyan kell elkapni egy nyulat? Hintsünk sót a farkára!

A nyúlfarok és a nyúlláb állítólag szerencsét hoz, ezért számos kulcstartón fityegtek ezek a nyuszi alkatrészek a 70-es 80-as években. Egyébiránt a nyúl is egy olyan „kellék”, amit a reklámokban szívesen használnak, szinte eladja a terméket. Lásd például az ismert kakaó márkát vagy a tartóselemet.

Húsvét - Vitéz Szénásy Bélánál, Budapest, 1940 - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, CC BY-NC-NDA nyulat kedves, félénk, szelíd állatnak tartják, talán ezért is használjuk a szó különböző formáit becézésére: nyuszi-muszi, nyulam-bulam, nyuszó-muszó. Pedig a nyúl tud harcias is lenni, például ha egy másik nyúltól kell megvédenie a területét. Támadáshoz jól tudja használni mellső lábain lévő éles karmait, és fogaival belekap a másik bundájába. Két verekedő nyúl képes halálos sebet ejteni egymáson. Természetesen, ha ragadozó tűnik fel a színen, akkor a nyuszi rögtön nyúlcipőt köt, és nagy eséllyel hagyja faképnél a ragadozót, hiszen gyorsaságban kevés ellenfele van. A ragadozók közül (a madarakat nem számítva) csak két állat érheti utol: a gepárd és az oroszlán. Hirtelen felugrásokkal és irányváltásokkal cselezi ki üldözőjét és általában a ragadozó előbb feladja. Két törpenyúl büszke tulajdonosaként állítom, hogy a nyúl nem gyáva, csak óvatos, rendkívül megfontolt és körültekintő, mint a prédaállatok általában. Hiszen neki az élete múlhat azon, ha „elbambul”.

Vadnyulak - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-NDFontos tisztázni azt is, hogy a nyúl nem rágcsáló. Pontos rendszertani besorolása: a nyúlalakúak rendjébe tartozó nyúlfélék családja, ezen belül pedig 61 élő faja létezik. Míg a rágcsálóknak két metszőfoguk van felül, addig a nyúlféléknek van még kettő az elsők mögött. Rendkívül kevés tápanyagból is megélnek, mert a fűfélékben és egyéb rostokban lévő cellulózt a hosszú vakbelükben velük szimbiózisban élő baktériumok képesek feldolgozni, így azokat a nyulak meg tudják emészteni. Ha nem vigyázunk, az újságpapír és a padlószőnyeg szintén felkerülhet az esti csemegék étlapjára. De ugyanakkor nem bírnak ki hosszú időt evés nélkül. Legalább 2-3 óránként kell táplálkozniuk ahhoz, hogy emésztésük ne álljon le, mert az anyagcseréjük nagyon gyors. Ha fél napig koplalniuk kell (például egy műtét esetén) már az is megviseli a beleiket és egy egész napos éhezés végzetes lehet számukra.

Nyuszik - Nagyerdei Kultúrpark Nonprofit Kft., CC BY-NC-NDNagyon szapora állatok, egy anyanyúl kedvező körülmények között évente több almot is a világra hoz. Tenyésztéshez ideális haszonállat, hiszen a takarmányozása sem kerül sokba, ugyanakkor a bundája is hasznosítható. Mégis sokan idegenkednek a nyúlfogyasztástól. Ez nem is csoda, tekintve a fentebb leírtakat, sokan nem tudunk elvonatkoztatni attól a képtől, ami bennünk él a nyuszikról: kis pihe-puha, cuki állatka, nagy ártatlan szemekkel és hosszú selymes fülekkel. Hát lehet az ilyet megenni?

Az utóbbi években egyre többen tartanak törpenyulat házi kedvencnek. Kevesebb vele a gond, mint egy kutyával, kis lakásban is tartható, hamar szobatiszta lesz és ugyanolyan érdeklődő és társaságkedvelő, mint például egy cica. Persze előtte a vezetékeket és kábeleket el kell rejteni, nehogy megrágják és megrázza őket az áram. Ha jobban megismerjük őket, rájöhetünk, hogy nekik is van egyéniségük, lehet őket tanítani, ölbe szoktatni, és kis hordozóban az utazást is jól tűrik, ha elég szénát kapnak útravalónak.

Kellemes húsvéti ünnepet - Thúry György Múzeum, CC BY-NC-NDVégezetül arra kérem a kedves olvasót, hogy Húsvétra csak akkor vegyen nyuszit gyermekének, ha vállalni tudja a gondos gazdi szerepét az elkövetkező 8-10 évben, és mindenképpen keressen egy nyulakra specializálódott állatorvost. Bármilyen furcsa, a nyúl „egzotikus állatnak” számít és például egy „sima” állatorvos sokszor még a nemüket sem tudja megállapítani, amíg kicsik. Tájékozódjanak a helyes tartásukról, mert nagyon sok olyan étel van, amit nem szabad adni nekik, és ami nem ritkán mérgezést vagy felpuffadást és végül a halálukat okozza.

Ha szeretnének nyuszit simogatni Húsvétkor, számos állatsimogatóba ellátogathatnak. Lesz Húsvét többek között a Gödöllői Kastélyban, Húsvéti Nyuladalom Siófokon, Bárányfesztivál a Vajdahunyad Várban. A Fővárosi Állatkertben pedig örökbe is fogadhatnak gazdátlan nyuszikat.

Balatoni Múzeum kisgrafika - Balatoni Múzeum, CC BY-NC-ND

Aknai Zita

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink