10 érdekesség a hazai pezsgőgyártásról, és a pezsgőgyáros Törleyről

Ihatjuk jókedvünkben, bánatunkban, de leginkább különleges alkalmakkor és persze szilveszterkor. Aktuális összeállításunkban a pezsgőé a főszerep.

VF_37_067.jpg1. Pezsgő szavunkat Gróf Széchenyi István alkotta, aki Hitel című munkájában elsőként nevezte a francia italt pezsgőnek.
2. Hazánkban a Törley név eggyé vált a pezsgővel és a pezsgőkészítéssel.  A márka hírnevét Törley József alapozta meg, aki felismerve a reklám hatalmát, több ezer számolócédulán és menükártyán hirdette termékeit.
3. Mégis, az első hazai pezsgőgyár nem a Törley családhoz, hanem Prückler Ignácz nevéhez fűződik, aki gyárát 1834-ben alapította Pesten.
4. Talán kevesen tudják, hogy Törley József volt Magyarországon az első, aki céges teherautókat vásárolt, sőt, alapító tagja és alelnöke volt a Királyi Magyar Automobil Clubnak. A teherautók elsősorban a könnyebb és megbízhatóbb szállítás miatt váltak szükségessé, de a cég nevével jelzett autók mozgó reklámnak sem voltak utolsók.
5. Az első magyarországi közlekedési baleset is a Törley családhoz kötődik.  A baleset áldozata Czolits János utcaseprő, aki egy lassabban közeledő lovas kocsira számítván, nem ugrott el a közeledő jármű elöl, így az elütötte. Mivel törvényi szabályozás ekkor még nem volt, Törley kifizette a munkás háromnapi munkabérét, így az affér ezzel a lovagias gesztussal zárult.
VF_15139.jpg6. A Törley-pezsgőgyár 1882 óta Budafokon működik, mégis a bor igazi hazája, az Etyeki-borvidék, ezért az Etyek környéki vidéket nyugodtan nevezhetjük a magyar pezsgő bölcsőjének.
7. De Budafokon nemcsak munka folyt, a család is ott élt. A Törley-kastély, a pezsgőspincék és a gyár épületegyüttese felett helyezkedik el ma is.  A kastély stílusa a francia vár- és kastélyépítészetet juttathatják eszünkbe, nem véletlenül; francia pezsgőhöz, francia stílus jár. 
VF_10942.jpg8. A Törley pezsgő az 1890-es évekre, nemcsak közkedvelt itallá vált, hanem minőségét is elismerték. Több érmet is nyert, többek között; az Országos Iparegyesület aranyérmét is. Az igazi elismerés azonban Ferenc József császártól érkezett, 1896-ban nemesi címet és a csantavéri előnevet adományozta Törley Józsefnek.
9. Mivel nem született gyermeke, a gyárat és a vagyont bátyjainak fiúgyermekei örökölték, akik tovább öregbítették a gyár hírnevét. A történelem viharai a pezsgőgyárat és a kastélyt sem kímélték, az államosítás után a kastélyt az orosz katonai parancsnokság kapta meg, a gyárat pedig súlyos bombatalálat  érte, emiatt, csak 1951 után indulhatott meg újra a gyártás. A kastélyban ma, az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet működik. A gyárban, látogatóközpont működik, ahol vezetett túrán tudhatnak meg még többet az érdeklődők.
10. Szilveszter este emeljük poharunk a számunkra legjobb, vagy legismertebb hazai pezsgőmárkával; Törleyvel, Garamvárival, BB-vel, vagy a Szovjetszkoje Igrisztoje-val.


A Forum Hungaricum Digitálisarchívum-fejlesztési Osztálya e válogatással kíván sikerekben gazdag boldog új évet!


Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink