Egy egyedülálló ital- és családtörténet

A Zwack család, az államosítást nem számítva, hatodik generáció óta vezeti a gyárát. Nemcsak nevük, hanem életük is összeforrt az Unicummal. Egy titkos recept, pozitív gondolkodás, egy kis szerencse és vállalkozó kedv. Vajon ennyi a titkuk? Aktuális összeállításunkból kiderül! 

Das ist ein Unikum dr. Zwack! 

KF_13_334.jpgA családi legendárium szerint minden 1790-ben kezdődött. II. József, aki ekkor már erős gyomorpanaszokkal küzdött, megkóstolta udvari doktora, dr. Zwack gyógynövénylikőrjét. Állítólag az ital annyira ízlett őfelségének, hogy a Zwack ős végül nemcsak uralkodója megbecsülését, hanem itala névadását is neki köszönhette.
- Das ist ein Unikum, dr. Zwack! (Ez egyedülálló!)- sóhajtott fel, amikor megkóstoltaÍgy indult a ma már hungarikumnak számító Unicum és a Zwack család nem mindennapi története.

A gyár mindenek előtt

KF_13_540_4.jpg1840-ben, amikor a Zwack J. és Tsa létrejött, még a Váci úton üzemelt a gyár. Miután a császári udvar hivatalos beszállítója lett, kinőtte korábbi telephelyét és a Soroksári útra költözött, ahol ma is működik. Fénykorában a Monarchia legnagyobb szeszfőzdéje volt és több mint kétszázféle italt gyártottak a falai között. 
A gyárat alapító Zwack Józsefet fia és az ő fiai követték az üzem élén. A gyár sikere töretlen volt, úgy tűnt nem rendítheti meg semmi a gyümölcsöző vállalatot, még az első világháború sem. Hiszen ekkor is képesek voltak az igényekhez alkalmazkodni. Az Unicumot kifejezetten katonák részére lapos üvegekbe töltötték.
A családi ellentétek sem akadályozták a gyár működését. 1926-ra Zwack József unokái, János és Béla is csatlakozott a vállalat vezetéséhez, amely a két világháború között is virágzott, annak ellenére, hogy a testvérek gyakran beszélő viszonyban sem voltak. A családi visszaemlékezések szerint irodájukat egy szoba választotta el, ahol egy ügyvéd ült, aki közvetített a testvérek között.
KF_97_829_5.jpgTermészetesen a gazdasági válság hatással volt a gyárra, de erre is találtak megoldást; izzólámpák gyártására állt át az üzem. A második világháború alatt, azonban csak a szerencsének és a Budapesten dolgozó svéd diplomatáknak, Raul Wallenbergnek és Lars Bergnek köszönhették életüket. Sajnos nemcsak életükért kellett aggódniuk, a háború lerombolta álmaikat is, a harcok alatt porig bombázták a gyárat. Ugyanakkor nemcsak az épület szenvedett súlyos károkat, a bevonuló náci katonák sem kímélték az üzemet. Amikor megtalálták, az italkészleteket dézsmálták meg, később a bevonuló szovjet katonák, a már üres hordókat használták fel pontonhidak építéséhez.

Melyik az igazi?

Mindezek ellenére a család 1945-ben újrakezdte a termelést és a gyár újjáépítését, de nem örülhettek sokáig, mire 1948-ra elkészültek a munkálatok, államosították az üzemet. Az elkeseredés miatt az emigrálás gondolata tűnt az egyetlen megoldásnak, János és családja zsebében a féltve őrzött titkos recepttel az Egyesült Államokba emigrált. Zwack Béla azonban maradni akart, ezért feleségével továbbra is a gyár alkalmazásában maradt. Nem sokkal később osztályidegenként Pásztóra telepítették ki őket. Így a Zwack üzem a Zwack család nélkül maradt.
Eközben a Magyar Likőripari Vállalat átvette az Unicum-készítés jogát. A Béla által átadott hamis recept alapján pedig megkezdődött a termelés és az export is, többek között az Egyesült Államokba. A hamis Unicum eljutott Zwack Jánoshoz, aki beperelte a magyar államot a hamisítvány miatt, amelyről ezért, lekerült a Zwack név.
30 éve, 1988-ban érkezett el a család ideje. János fia, Zwack Péter hazaköltözött, hogy visszavásárolja a családi örökségét. Az eltelt 30 év azonban nem múlt el nyomtalanul. A hazai fogyasztók éppúgy megszerették a hamis recept alapján készült Unicumot, mint az eredetit, ezért sokáig mindkét recept alapján készített ital forgalomban volt, ezért talán szekrények, pincék mélyén ma is lapulhatnak hamis receptúra alapján gyártott italok. V
égül 1992-ben Zwack Péter megalapította a Zwack Unicum Részvénytársaságot:
Így II. József gyomorkeserűje, és a család, amely annyit küzdött érte végleg hazatért!

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink