Kempingezzünk!

A kempingezés izgalma legszebb gyerekkori élményeink közé tartozik: a sátorállítás, a bekuckózás, az esti szalonnasütés, a hadakozás a szúnyogokkal, az éjszakai hangok, a játék a zseblámpával – ha esik az eső, az még inkább hatványozza a kalandot. Sorban állás a vizesblokk előtt, vagy egyszerűen csak megmártózni a tóban esti fürdés gyanánt.

Akár vadkempingezünk, akár kempinglétesítmény területén állítunk sátrat, az egyet jelent a korlátlan szabadság érzésével: a parcellákon nem érvényesek az otthoni szabályok. Ha a nyaralásra kocsival vagy biciklivel indulunk, akár az ismeretlennek is nekivághatunk, és az éppen szembejövő kempingben verhetünk tanyát. Kiváltképp érvényes ez a tavak mentén: a Balaton, a Velencei-tó vagy a Fertő-tő partján számos sátrazási lehetőségünk van.

Az „Erdőtörvény”

satrazok_240092.jpg

A vadkempingezés Magyarországon legális – bizonyos feltételekkel, például természetvédelmi területen vagy nemzeti parkban külön engedéllyel lehet csak sátrat állítani. Külföldön érdemes utánanézni országonként, mert Európa nagy részében, például Horvátországban vagy Olaszországban büntetik, ha „vadon” próbálunk kempingezni. Visszatérve hazánkra: az „Erdőtörvény” (2009. évi XXXVII. törvény) szerint 24 órát meghaladó időre engedélyt kell kérni az erdőgazdálkodótól, azaz ennél kevesebb időre, azaz egy éjszakára a sátrunkban tölthetjük az éjszakát az adott területen, ha ránk esteledik. Természetesen a vadkempingezés íratlan szabályainak betartásával: sátrunkat megfelelő helyre állítva, hulladékunkat összeszedve.

„Vissza a természethez”

zamardi_autos_kemping_107799.jpg

A 20. század folyamán, a közlekedési eszközök elterjedése révén egyre több ember, és nem csupán néhány kiváltságos réteg engedhette meg magának, hogy elutazzon nyaralni. A század közepétől egyre népszerűbb volt az autós közlekedés, sokan kocsival indultak a jól megérdemelt vakációra. Ez kedvezett a kempingek működésének, hiszen az egyik legolcsóbb szálláshely volt az üdülni vágyók számára. Létrejöttek az autós kempingek: a lakóautókban vagy az utánfutóként funkcionáló lakókocsikban a komforthoz jobban ragaszkodók is megtalálhatták számításaikat. A hetvenes években az életszínvonal növekedése is kedvezett az olcsó belföldi szálláslehetőségeknek. A kemping mint legolcsóbb szálláshely kategória ma már ez nem feltétlenül állja meg a helyét, hiszen kedvezőbb árú szobákat, lakásokat lehet kifogni Airbnb-n.

A Palma matractól a Camping sajtig

udvozlet_a_balatonrol_155891.jpg

Hazánkban az első kempingek 1959-től, a Balaton mentén várták a természetszerető turistákat. Ettől kezdve a szállástípus egyre több és több vendéget vonzott. A kempingférőhelyek száma egyre nőtt, egy évtized alatt megtízszereződött. Nem mehetünk el szó nélkül a kempingezés klasszikus kellékei mellett, mint az ingatag, ámde pehelykönnyűségű, horgászáshoz is kiváló kempingsámli; a nagyobb fokú kényelmet biztosító kempingszék; vagy kék-piros, kockás, illetve tarka mintázattal bíró, szövetfelület-borítású, már-már elnyűhetetlen Palma matrac, amely a strandolás színvonalát is emelte. A hetvenes évek, és – strapabírásának köszönhetően – még a későbbi évtizedek nyarait meghatározó gumimatrac az Országos Gumiipari Vállalat, majd későbbi nevén a Taurus Gumiipari Vállalat legfontosabb, világhírűvé vált terméke volt: exportáltak belőle az USA-ba vagy Ausztráliába is.

cserkesztabor_505555.jpg

Mindezek mellett még nem is említettük a kemping-gasztronómiát: a szalonnasütés mellett konzerveket, mint a jó öreg sertésmájkrém, és az ételmelegítésre tökéletesen alkalmas kemping gázrezsót. És ha már kemping, akkor akarva-akaratlanul is eszünkbe jut a Camping sajt, a hetvenes-nyolcvanas évek egyik csemegéje. Még ma is kapható, így a fiatalabb generációknak is átadható a tudás, miképpen is kell elfogyasztani a tömlős Campinget – kis lyukat fúrva rá, netán kiflire kenve.

Amennyiben nosztalgiázna, vagy kiszabadulna a város forróságából: irány a vízpart és a (vad)kemping! Persze szükség lesz hozzá egy jó sátorra, polifoamra és hálózsákra, vagy ha még megvan a Palma matrac, annál jobb!

TEJ

Forrás:

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink