Flipper, biliárd, csocsó

A játék iránti igényünk örök. Az idők során megszépült "idilli" gyermekévekből sokan csak egy-egy játékra emlékeznek. Hintalovak, plüss állatkák, piros biciklik. De mi van a későbbi játékainkkal? Ki ne érezte volna hasznát a vendéglátóipari egységekben üzemeltetett játékoknak, amelyek számtalan összejövetel unalomba fulladását menthették már meg. A héten olyan ügyességi játékok fotóiból válogattunk, mint a flipper a csocsó vagy a nagy múltú biliárd. 

Flipper

003.jpgA mai is ismert flippert Chicagóban találták fel, de elődjét a szalonjáték "bagatelle-t" már a 18. században játszották. Ebben a francia nemesek egy kis dákó segítségével igyekeztek a golyót egy táblán elhelyezett lyukba juttatni. A flipper elnevezés az uszonyszerű karra utal, angol nyelvterületen a flipperelődöket is pinballnak nevezik, de nálunk ezeket a gépeket bagatellnek, tivolinak nevezik inkább. Maga a játék akkor vált önállóvá, amikor 1870-ben egy cincinatti játékgyártó, Montague Redgrave a dákót kicserélte egy rugóval működő karra. A nagy gazdasági világválság idején az Egyesült Államok embere vágyott valamire, amivel menekülni lehetett a gondok elől, és a flipper megadta ezt az érzést. A flipper, mint minden ügyességi játék a folyamatos újításokkal és változtatásokkal igyekezett minél szélesebb közönséget megszólítani. A harmincas években néhányan próbálkoztak olyan változatokkal, amelyek ki is fizettek pénzt, de mivel ez szerencsejátéknak minősült volna végül nem terjedt el ez a típus. Az első (mozgatható karos) flippergép 1947-ben született meg, a Gottlieb cég játéka a Humpty Dumpty, a Flippermúzeum gyűjteményében is megtaláható.

Ami talán még érdekesebb, a játék története mellett, az a hazai fogadtatása. Az automatákat az Iparcikk Kölcsönző és Szolgáltató Vállalat tartotta fenn. 1961-től kezdve üzemeltették a játékautomatákat, egy korabeli újságcikk szerint több mint 2000 masina volt forgalomban. Az első játékterem flipperekkel 1965-ben nyitott. A legrégebbi terem a Pannónia étterem Kissalétrom utcai különtermében működött, de a legtöbb játék füstös kiskocsmákban működött, amelyekre sok panasz érkezett. Ami az árakat illeti, a biliárd egy órára 6 ft volt, a flipperek két forintért mentek, de ha valaki ügyes volt jó sokáig játszhatott vele. A gépek fenntartása különösen idegenforgalmi szempontból fontos helyeken volt jellemző, ahogy ez válogatásunkban is látszik. A fotók a balatonfüredi Annabella hotelben készültek. Az biztos, hogy a játék nemcsak jó szórakozás, hanem jó üzlet is volt.

Biliárd

011.jpgA játék nevének eredete nem tisztázott. Az egyik magyarázat szerint a biliárd francia eredetű szó és a „bille”-ből származik, amelynek jelentése golyó. Más megközelítés szerint egy angol zálogház-tulajdonosról kapta a nevét, Bill Kew-ról, aki szabadidejében előszeretettel ütögetett golyókat egy fából készül yard-dal. Innen az angol szóösszetétel: Bill’s Yard, magyaros kiejtéssel; biliárd. A 13. századtól találhatóak utalások olyan labdás játékokra, melyeket a szabadban játszottak és melyeknél a labdát egy ütővel vagy bottal ütötték meg. Hogy olyan helyeken is játszani lehessen, ahol rossz az időjárás egyre inkább zárt helyeken tartották azokat, míg végül egy asztalra helyezték el. 

A biliárd Magyarországon az 1770-es években terjedt el, majd a kávéházi élet egyik fontos elemévé vált. A játék mindig úri elfoglaltságnak számított, bár ennek nyomai ma, leginkább a versenysporttá nemesedett típusban fedezhetők fel. A külsőségek is roppant fontosak voltak, versenyeken előírás a sötét szövetnadrágból, az ingből, mellényből és csokornyakkendőből álló öltözet. Több hazai híresség is a játék szerelmese volt, mint például Széchenyi. A biliárd elmaradhatatlan kelléke a hazai vendéglátóipari egységeknek, vetélytársa csak a későbbiekben említésre kerülő csocsó lehetett.

Csocsó

008.jpgA csocsó, mint asztalon játszott labdajáték német és francia eredetű. A ma is ismert változatot 1922-ben alakították ki. Az asztali foci az évek alatt kitört a kocsmai játék szerepéből és sporttá fejlődött. A versenyzés a 90-es években kezdődött, amikor egyes csocsó játékosok külföldi versenyek rendszeres látogatói lettek. Kapcsolatok kezdtek kialakulni, már létező szövetségek együttműködésükről biztosították egymást, minek következtében 2002-ben hivatalosan is létrejött az International Table Soccer Federation, amelyhez Magyarország 2004-ben csatlakozott.

Az ügyességi játékok szerelmesei ma sem maradnak játék nélkül, a Pálfi Balázs által alapított Flippermúzeumban a belépőjegy megfizetése után több száz gépen játszhatnak ingyen. A játékgépek között van eredetileg francia frankkal, van, amelyik német márkával és van, amelyik holland guldennal működött.

Az ötleteket valamint a szöveg áttekintését a Flippermúzeum ötletgazdájának Pálfi Balázsnak ezúton is köszönjük.

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink