Kalandos fesztiválok legjobb pillanatai képekben

Az emberek az idők folyamán mindig is keresték az olyan alkalmakat, ahol közösségi élményeket élhetnek át, legyen szó akár az ősi pogány népek rituális szertartásairól, az ókeresztények találkozóiról, az 1800-as évek tábori összejöveteleiről vagy a modern kori fesztiválokról. De miért jó fesztiválozni? – kérdezhetjük. A kikapcsolódáson és azon túl, hogy lehetőséget ad arra, hogy kilépjünk a megszokásból, többek közt segíthet felfrissítő új látásmódot szerezni a festői környezet, a művészet, valamint a kalandos élményekkel való feltöltődés.

A fesztiválozás a génjeinkben van?

130525_78.jpgAz ősi időkben a vadállatok, a civilizálatlan természet, és az ellenséges törzsek jelentette veszélyekben gazdag környezetben túlélést és biztonságérzetet csak a törzs közelsége, illetve a törzs tagjaival való szoros együttlét biztosíthatott, így elképzelhető, hogy ez a közösségi együttlétre való igény az évezredek során valamelyest beépült a génjeinkbe is. Hogy ez így van, vagy inkább csak a hagyományokkal és szokásokkal adódik át a későbbi generációk számára, az egyelőre kérdés marad. Akár a gének miatt, akár a kulturális hagyományok végett, a közösségi programok iránti igény ma is hasonlóan intenzív, mint a korábbi évszázadokban volt.

Ahol a boszorkányszombat középkori legendája életre kel

_DSC0921.jpgA boszorkányszombat szó hallatán a legtöbben csúf boszorkányok csoportjára gondolunk, akik kultikus táncot lejtenek egy hatalmas üst körül, ezzel ünnepelve a gonoszság és a sátán éjszakáját. A boszorkányszombatok a népi legendák szerint jól megszervezett, féktelen mulatozással fűszerezett sátánista események voltak, ahol a boszorkányok különféle tárgyakon, például seprűn lovagoltak, és hűségesküt fogadtak a sátánnak. De mindez főként csak a képzelet szüleménye, igaz ugyan, hogy annyi valóságalapja azért van, hogy az elhagyatott helyeken történő csoportos találkozók az ősi pogány népszokások részét képezték, de a legenda létrejötte valójában a boszorkányüldözők tollából származó túlzó, hiedelemcentrikus leírásoknak köszönhető. _DSC0830.jpgTény, hogy a boszorkányperek során sokan bevallották, hogy részt vettek ilyen eseményeken, de jellemzően kínvallatás hatására. Akár hiedelem, akár van valóságalapja, a boszorkányszombat kulturális legendája minden évben testet ölt vicc és szórakozás formájában a Luca-naphoz köthető táncos menettel és táncmulatsággal egybekötött fesztiválban. A farsangra emlékeztető jelmezek mellett, a kitűnő hangulatot a dobosok által diktált ritmusok, egyéb zenés előadások, a misztikus fények, és persze a résztvevők jókedve garantálja.

Közösségi-kalandélmény a kapolcsi Művészetek Völgyében

nepszabadsag_20080804.jpgA felfrissítő környezet, és a kultúrával való feltöltődés mellett a fesztiválok során a spontán történések is időnként élményfokozó hatással lehetnek a résztvevőkre, ahogy azt Farkas Adrienne élménybeszámolójában is olvashatjuk:

„Ahhoz semmi kétség nem fér, hogy a völgy békés és gyönyörű. Nagyvázsony felöl lassan, szőlők és présházak között kacskaringózva ereszkedik be az út Vigántpetend felé. Egy bajuszos, gyapjúnadrágos parasztember völgymunkás feliratú fehér pólóban eligazít, hogy merre visz az út Kapolcsra.” (...) „Még lötyögünk egy kicsit, megnézzük a kerámiamanókat, veszünk mézeskalácsot meg tejfölös lángost 250 forintért, mikor a kíséretemben lévő fiúk kiszúrnak egy bögyös leányzót, aki az egyik udvaron jósdát működtet a jóval idősebb barátjával. Én csak jósoltassak a 120519_18.jpgbaráttal, a többit bízzam rájuk. Várnom kell a soromra, közben a fiúk egymás szavába vágva mondják az aszcendensüket, tudniillik a lány asztrológus. A tenyérjós egészen meggyőzőnek tűnik: szerelem, szenvedély, gyerek, szép vagyok, jó vagyok, csak kicsit konzervatív. Bizony, felelem. És a karrier? Valami nagyon gátol. Mi? Azokhoz kell csatlakoznod, akiknek most kelt fel a csillaguk! Kikhez? Hát, a baloldalhoz. Elkerekedik a szemem. A pasas már kiabál: sokkal liberálisabb vagy, mint gondolod! Távozzunk! (…) Menjünk Vigántpetendre!”  – Farkas Adrienne, 2002 

Amikor diákok drámáznak

41093_21.jpgÉvről évre egyre népszerűbb az Angol Nyelvű Diák Drámafesztivál, ahol amerikai, angol, kanadai és ír szerzők művei, illetve azok feldolgozásai középiskolás, és egyetemista társulatok előadásában kerülnek bemutatásra angol nyelven. Habár a dráma alapvetően nem a vidámságról szól, de mégis valahol igazán szórakoztató tud lenni a tinédzserek szokatlan és újító megközelítése a színjátszásban.

Friss látásmód, friss élmény a Kortárs Művészeti Fesztiválon

fejvonulas_030516_4.jpgHa valaki arra vágyik, hogy a mókuskerékből kiszakadva, a természet közelségében igazi közösségi élményt éljen át, akkor a Székesfehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál is egy kiváló lehetőséget biztosít számára. A kortárs művészet felfrissítő ereje abban rejlik, hogy a művészeten; a képzőművészeti alkotásokon és a zenei vagy színművészeti előadásokon keresztül egy szokatlan, friss nézőpontban mutatja be jelen világunkat. Amellett, hogy eleve felfrissítőleg hat, ha a megszokott kényelmi zónánkból kilépve, nem szokványos élményeket élünk át, az új megközelítésű művészeti alkotások megtekintése során, azok szokatlan nézőpontja még ráerősít erre a hatásra, ami lehet inspiráló, meglepő éppúgy, mint szórakoztató.

Erdélyi Károly

Forrás

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink