Miskolc legendás szállói

Két ikonikus szálloda Miskolcon, két különböző korszakból: ez a Korona, később Avas és a Juno. A két szálló nem is lehetne különbözőbb, de egy valami közös bennük: ma egyikben sem a vendégéjszakákat számolják.

Miskolc ékköve, a Korona

VF_19_315.jpgMiskolcon a Szinva patak vonalát követi a város főutcájának tartott Széchenyi utca, ahol az egykori Korona, később Avas szálló is található. A neves miskolci történész, Dobrossy István szerint már az 1650-es években szabad kocsma és fogadó állhatott a szálló helyén, a város szívében.

1798-ban az épületet Klier Vencel tervei alapján átépítették, majd 1833-ban jelentősen kibővítették. Az épületben az ivó mellett kávéház is üzemelt. Nagytermében pedig számos, országosan is ismert színtársulat lépett fel.

1893-ban az épületet teljesen lebontották és helyére építette meg Adler Károly a ma is látható, háromszintes, hosszú ideig a város legreprezentatívabb épületének számító szállodaépületét. Az építési munkák jelentős részét helyi vállalkozók és mesterek végezték.

VF_30_328.jpgBár a városban nem az 1894-ben átadott Korona volt az egyetlen magas színvonalú, minőségi szálloda, de több étterme, kávéháza, kerthelyisége mellett pompás bálterme is idecsábította a szórakozni vágyókat.
Böczögő József 1907-ben vette bérbe a várostól a Korona szállót, aki az "ország határain túl is híres konyhát tartott fent...".
Böczögő jó érzékkel terjeszkedni is kezdett, hatalmas pincét vásárolt az Avason és a tapolcai Anna vendéglő is az ő kezében volt.
1927-ben Miskolc Speyer-kölcsönből kívánta felújítani a színházat és a Koronát, azonban valaki zsebre dolgozott, ez pedig a polgármester székét is megingatta, aki a nyugdíjazásával tudott kikecmeregni ebből a slamasztikából.

Hogy mi történt a Koronával? A szállóra nem maradt pénz, ezért azt saját költségén kezdte felújítani a tulajdonos, mivel annak egyes részei akkor már működésképtelenek voltak. Az éptkezés azonban sokkal többe került, mint gondolták és Böczögő 1937-ben csődöt jelentett. A bérleti jogot is kénytelen volt átadni a Janits testvéreknek, akik egészen az államosításig vezették a szállodát.

Ahogy az lenni szokott az államosítás után a Koronából Kossuth lett, utcai frontján pedig egy Népbüfé nyílt. Az 1953-ban már Avas néven működő szálloda egészen 1987-ig fogadta a vendégeket.

Ezután sem maradt funkció nélkül, mert egykori bálterme moziteremmé alakult. Fénykorát egyértelműen a hetvenes években élte, meglepő módon a rendszerváltást követő nagy mozibezárási hullámot is túlélte. Az újonnan felépült plázában megnyílt mozi diktálta versenyben azonban alulmaradt és 2008-ban bezárt. Azóta a város egykori ékkövének felújítása folyamatoson napirenden van. Úgy tűnik, végre valóban elkezdődött valami, miután 2020 decemberében az épületet a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány vette meg, felújítási kötelezettséggel. A tervek szerint a teljes műemléki rekonstrukció 2025 decemberére fejeződik be.

Hotel Juno

126404.jpgA szálloda Miskolc ikonikus épülete volt, országos hírű, a belföldi és a kelet-európai turisták kedvelt üdülőhelye, utazási célpontja, képeslapok állandó szereplője.

Érdekesség, hogy Görömbölytapolca, csak 1950-ben került Miskolc városához.

A Plesz Antal tervei alapján készült szálló 1974-ben nyitott meg. Az idén ötven éves épületben egykor szintenként 10 kétágyas és 2 háromágyas szoba várta a vendégeket. Az összesen 108 szobával rendelkező 200-250 férőhelyes hotel a szocialista építészet büszkesége volt.

Nem meglepő módon a hotel problémái a rendszerváltás után kezdődtek. A szálló először a Hungarhotels tulajdonába került, egészen 1993-ig ők voltak az üzemeltetői. Ettől kezdve csak a hotel neve változott, 1993-1997-ig között Juno Trade, 1997-ben Juno Active, majd Juno Viking, 1999-ben Juno Dália, végül 1999 októberétől Juno Sun Hotel néven üzemelt. Ekkor már a kor igényeinek megfelelően szauna és szolárium is volt a szállodán belül. Ideális helyszín volt céges rendezvények számára, tanácskozások és baráti összejövetelek tartására.

126456.jpg2001-ben végleg bezárták, és azóta sem működik, illetve egy távközlési szolgáltató adótornya zavartanul üzemel a tetején. Egy 2016-os cikkben a tulajdonos, Feuerabend László reménykedve nyilatkozta, hogy a várva várt befektető már a kapuban toporog. Az üzletből azonban nem lett semmi. Néhány változás azonban történt, pár méterre a hoteltől, az egykori városi strand területén, egy élményfürdő épült.

A ház szigetelése a kezdetektől rendkívül rossz volt, nyáron túl meleg, télen túl hideg, ezért mindvégig nagyon hiányzott belőle a légkondicionáló rendszer. A felújítás óvatos becslések szerint is körülbelül 6 milliárd forintba kerülne, elbontása nagyjából egy milliárd forint lenne, ami érthető módon sok befektetőt elriaszt. Az épület így feltehetően még sokáig a miskolci látkép része marad.

 

Forrás:

miskolcadhatott.blog.hu

epiteszforum.hu

 

 

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink