Keszthely és Pécs ékkövei – Történelmi vidéki szállodáink

Különleges, egyedi, utánozhatatlan. Ilyen meghatározó jelzőkkel illetném a magyar szállodákat. Nemcsak az újabb építészeti remekművekre gondolok, hanem inkább jóval idősebb elődeikre. 100 évvel ezelőtt utódjaikat megszégyenítő vendéglátóépületek létrehozását valósították meg, melyek részletes kidolgozottságukkal vonják magukra a figyelmet mai napig is. Keszthely és Pécs talán a legkülönlegesebb és legnagyobb múlttal rendelkező szállodákat vonultatja fel hazánk vidéki városaiban.

Keszthely – Hullám Szálloda

01_577316_Keszthely_Hullam_Hotel.jpg1883-ban épült a Hullám, ami máig a balatoni vidék egyik ékköveként tündököl a magyar tenger partján. 1894-ben vették birtokba a keszthelyiek és az arra nyaralni vágyók. A szálloda romantikus hangulatát bizonyítja, hogy a kezdetektől a mai napig töretlen a lelkesedés iránta. Utóbbit igazolja, hogy a nagy rajongás végett mindössze 3 évvel építése után ki kellett egészíteni két toronnyal, ezzel növelve a befogadóképességét, ami így 50 szoba lett. Ezenkívül az épület az eredeti, a monarchia hangulatát idéző pompájában tündököl. 1988-ban átesett egy felújításon, mivel az 1912-es tűz nyomokat hagyott rajta, de kezdeti formáját megőrizte. Mai napig üzemel, kisebb-nagyobb modernizálással, így tökéletesen hozza a múltba rejtett jelent.

Keszthely – Balaton Szálló

04_112484_Keszthely_Balaton_Szallo.jpgKözvetlenül a Hullám Szálloda mellett, mint egy testvér áll a Balaton Szálló. Majdnem egyidősek, a Balaton csak egy évvel fiatalabb, 1895-ben adták át. A sorsa sajnos szomorúbban alakult, mint testvérének. Vállalati üdülőként a tulajdonos pénz és időráfordításának hiánya végett romlott az állapota. A 2008-as tűz miatt a tetőszerkezet szinte teljesen elpusztult. Évek óta üresen és elhagyatottan várja új gazdáját.

Pécs – Nádor Szálló

05_576798_Nador_szallo_1961ben.jpgTalán a legérdekesebb és legbonyolultabb történettel a pécsi Nádor Szálló rendelkezik. Szinte követhetetlen, olyan rendszerességgel adták egymás kezébe a kulcsot a tulajdonosok, illetve a bérlők. A Nádor Szálló elődje egy, már 1846-ban a Széchenyi téren álló fogadó volt, ami akkor kávéházzal és 30 szóbával várta a vendégeit. Magasminőségű konyhája, italválasztéka miatt nagyon gyorsan a környék egyik legkedveltebb és leghíresebb vendéglátóhelyévé vált. A Pécsi Napló 1897-ben így nyilatkozott róla: „…valamikor Baranya, Tolna, Somogy megye intelligenciája, mely a régi jó időkben vásárolni, mulatni, bálozni Pécsre járt, nem ismert más szállodát, csak a Nádort.

Mint minden ennyi idős épületre, erre is ráfért a felújítás. 1902-ben Schlauch Imre tervei alapján a szálló kétemeletes épületként, szecessziós stílusban született újjá. Túlélte a szocializmust is, majd a kortárs irodalmi élet és színjátszás sok ismert alakja fordult meg az akkor is népszerűségnek örvendő szállodában. 1980-ban szintén renoválást terveztek, ami miatt 1988-ban be is zárta – tervek szerint csak egy időre – a kapuit a Nádor, azonban azóta sem ünnepelhettük meg újranyitását. 2004-ben elvégeztek egy részleges rekonstruálást, viszont a 2008-as ingatlanválság ismét útjában állt a megnyitásnak. Az évek alatt kézről kézre szállt a szálló, jelenleg üresen áll, várva, hogy újra megteljen szállóvendégekkel. Addig, míg a szálloda belső felújításai megkezdődnek, a vakolatlan falak és raklapok között a kortárs pécsi képzőművészet legszínesebb alkotásai kerülnek bemutatásra az itt létrehozott Nádor Galériában. A pécsi művészet mellett a galéria bemutatkozási lehetőséget nyújt hazánk és a külföld néhány kiemelkedő művészének.

Pécs – Hotel Kikelet

09_400884_Hotel_Kikelet_Pecs__kepeslap_1945.jpgMerészségre vall egy olyan helyre szállodát tervezni, ahova még járható út sem vezet. A Hotel Kikelet megálmodói azonban merték vállalni a kockázatot, hogy egy mindeneket felülmúló szállodát építsenek. A Kikelet különlegessége az örökpanorámájában rejlik, mely kiváltságot a Mecsek adja neki. 1936-37-ben épült fel, gyönyörű kilátással a környékre. A Bauhaus külsőt a város két szülöttjének köszönhetjük, Forbát Alfrédnak és Breuer Marcellnek. A végleges terveket a pályázatot megnyert Nyíri István-Lauber László páros készítette, akik maguk mellé vették Nendtwich Andort, így az érdem mindhármukat illeti. A kilátás mellett az épület különlegessége a főépület mellé épült fehér kubus, ahol az étterem található, majdnem padlótól plafonig érő ablakokkal.

11_400994.jpgA szocializmus ideje alatt átnevezték és a SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa) kezében Mecseki Üdülőszálló néven működött. 1997-ben wellness részleggel bővült, amihez 2007-ben hozzáépítettek egy belső medencét is. Jelenleg a szálloda wellness részlege és étterme várja csak a látogatókat. Ezenfelül rendelkezik konferenciateremmel, kinti és benti medencével, fitnesszel, pezsgőfürdővel és természetesen egyedülálló örökpanorámával, amit a lenyűgöző teraszról is csodálhatunk. Mára már visszanyerte régi nevét, mint Hotel Kikelet, valamint a műemléki védettség mellett négy csillagot is birtokol.

Besze Dóra
ELTE BTK Könyvtár- és Információtudományi Intézet
hallgatója

Források:

 

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink