10 éves a MaNDA adatbázis

2023.03.23. 10:00

A Forum Hungaricum Nonprofit Kft. jogelődje, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet 2013-ban hozta létre a Magyar Nemzeti Digitális Archívumot. Az aggregációs adatbázist Lovas Lajos ötletgazda, akkori főigazgató 2013. március 23-án a Balatoni Múzeum Üdvözlet a Balatonról című kiállítás megnyitóján mutatta be először.

KD_1989_829_3

A Forum Hungaricum által működtetett MaNDA adatbázis unikális jellegét tartalma adja, amely olyan nemzeti kultúrkincseket tesz elérhetővé és újra felhasználhatóvá, amelyek számos esetben láthatatlanok a látogatók előtt. A közintézmények raktáraiból, magángyűjtők pincéiből előkerült leletek, műtárgyak a digitalizálás során megtekinthetővé, hozzáférhetővé válnak.

2016 folyamán újult meg adatbázisunk felülete. A digitalizált kulturális tartalmak keresése és böngészése mellett, partnerintéményeink által feltöltött tételeket felhasználva, rendszeresen megjelenő tematikus virtuális kiállításokat is összeállít a Digitálisarcívum-fejlesztési Osztály. A kiállítások célja, hogy bemutassák és népszerűsítsék az adatbázisba feltöltött kulturális tartalmakat új kontextusba helyezve, így a digitális térben együtt szerepelhetnek olyan tételek is, melyeket térbeli, jogi, formai tulajdonságaik elválasztanak egymástól, és emiatt talán sosem kerülnének egy kiállítótérbe. A megújult portál indulásakor három virtuális kiállítás volt elérhető: a Mesélnek a képeslapok, a Fürdőkultúra és a Virtuális túra – magyar és angol nyelven is, mára ezen kiállítások száma már meghaladja a háromszázat.