Budapest 150

Minden évben ezen a napon ünnepeljük fővárosunk születésnapját, hiszen 1873. november 17-én egyesült Pest, Buda és Óbuda. Az ünnepeltről természetesen mi sem feledkeztünk meg, Budapesthez kapcsolódó korábbi virtuális kiállításainkat gyűjtöttük csokorba, így kívánunk nagyon boldog 150. születésnapot, Budapest!

Legkorábbi Budapesthez kapcsolódó kiállításunk

Lebontott emlékek, elvesztett épületek - Budapest

KF_K_74_168_1.jpg

Fedezzük fel, hogy melyik volt a város legdrágább foghíjtelke és miért, milyen épületek álltak a pesti Duna-part szállodái helyén, hogyan alakultak át a pestiek legforgalmasabb, vagy legfontosabb találkozóhelyei, a Deák Ferenc tér, a Blaha Lujza tér, vagy a Kálvin tér, és miért bontották el a Városházát és Buda egyik teljes lakónegyedét. »

Legújabb, amely egy budapesti vendéglátóhelyet mutat be

Legendás éttermeink – Apostolok

VF_26223_02.jpgVajon szentségtörés, hogy az apostolokról sokaknak nem tizenkét férfi jut először eszébe, hanem egy budapesti vendéglátóhely? Meglehet. Az Apostolok étterem és söröző bár profán helyszín, mégis volt benne valami fennköltség. Talán az étterem félhomályos bokszai felett ábrázolt jámbor apostolfők miatt érezhette úgy az ember, mintha egy kápolnába lépett volna, ahol még a sör is ünnepélyes keretek közt habzik fel. Sorozatunk (Legendás éttermeink) első helyszíne ez, mely ma is működik, igaz, társbérletben egy másik legendával, a Jégbüfével. »

Amit olvasóink leginkább kedveltek

Budavári séta

126544.jpgA budai Várnegyedben álló házak zöme középkori alapokon nyugszik, de erre napjainkban csupán néhány boltív és ülőfülke emlékeztet. Amikor Buda 145 hosszú év után újra keresztény kézbe került, a folyamatos ágyútűz alatt álló negyed házai és templomai közül alig néhány maradt épen. A Várnegyedben az utcanevek még a romoknál is beszédesebbek, gondoljunk csak a hívogató Balta közre, vagy a Fortuna utcára. »

Semmelweis kórháza

Az első pesti közkórház, a Rókus

KD_1978_636_18.jpgEgészségügyi intézmények már évszázadok óta jelen vannak Pesten, azonban az ápolás és szeparálás helyett inkább a gyógyítást előtérbe helyező ispotály csak a Szent Rókus Kórház megnyitásával vált elérhetővé a polgárok számára. A kezdetben szegényház funkciót is ellátó intézményhez a hazai egészségügy sok fontos állomása kötődik: a 18-19. századi pestis- és kolerajárványok idején fontos feladatot látott el, itt dolgozott Flór Ferenc és Semmelweis Ignác, a századfordulón a diagnosztikában már használták a röntgensugárzást. »

Újgótika a székesfővárosban

Gótikus hangulatban Budapesten

SzentIstvan_04.jpgA régi korok stílusjegyeit viselő épületek tervezői, akik a századforduló környékén korszerűtlennek tartott stílusban építkeztek Budapesten, talán nem is sejtették, hogy alkotásaik egyszer majd a város emblematikus jelképeivé válnak, a világ minden tájáról érkező turisták özönét vonzva Budapestre. Sok gótikus stílusjegyet viselő épületünk, például az Országház, nem a gótika korában épült, sőt a neogótika korától is igencsak lemaradva. »

Ikrek a város kellős közepén

A Klotild-paloták

KD_1978_636_16.jpgA Ferenciek tere a pesti belváros szabályozásának, de még inkább az Erzsébet híd építésének köszönheti mai formáját. Sajnálatos, hogy a szűk, kacskaringós kis utcák, a régi pesti Városháza és a Kígyó tér megannyi üzlete is áldozatul esett egy ilyen nagy formátumú tervnek. A hídhoz azonban kellett egy út, amely átvezeti arra a forgalmat. Így változott meg a főváros szerkezeti középpontjának számító tér arculata a századfordulón, és így születtek olyan új épületek, mint a teret ma is uraló Klotild-paloták. »

Budapest szülinapi zsúrja november 17-19-ig tart. Számos programmal készül a Fővárosi Önkormányzat, egyebek mellett megnyílik a Városháza udvara és újra megnyit a Merlin Színház.

A programokról bővebb információt itt találnak: enbudapestem.hu

- Digitálisarchívum-fejlesztési Osztály munkatársai

 

 

 

 

 

Ajánló

További tematikus virtuális kiállításaink