Nagy Szent Gertrúd

kép
minősített tartalom

A rézmetszetek tervezője és rajzolója Gottfried Bernhard Göz (1708–1774) volt, a technikai kivitelezést, a metszést pedig a Klauber testvérek: Joseph Sebastian Klauber (1700–1768) és Johann Baptist Klauber (1712–1787?) végezték. Göz és a Klauber testvérek számos szentről készítettek metszetet, a katolikus egyház által ünnepelt szenteket ábrázoló, később Annus dierum Sanctorum címmel megjelent sorozatuk 1737 és 1742 között készült. Az itt tárgyalt metszet viszont nem ehhez a sorozathoz készült, de nagy valószínűséggel ugyanekkorra datálható. A képmező felső részén a Krisztus-monogramra tekintő Nagy Szent Gertrúd látható mellkivágatban, mellkasán égő szívvel, melyből a "Iesu cor meum" felirat indul. A mellkép mellett balra egy szárnyas puttófigura látható, mellette a "Despansabo" felirattal. A két alak alatt egy nyitott könyv is található, benne "Lega, / tus Di, / vinae // Pie, / ta, / tis " szöveggel. A képmező alsó részén Szent Gertrúd a megfeszített Krisztus előtt térdel, előtte felirat: "Unita fortior.". A feszület mellett balra további felirat olvasható: "Vitis ver". A jelenet hátterében egy birkanyáj és a Szent Család három alakja látható egy jászol előtt, melyen a "Flos: Passionis" felirat olvasható. A képmező alatt további felirat: "S. Gertrudis Magna, Abbatissa O. S. B.". A metszet bal alsó sarkában a császári privilégium jelzete: "C. P. S. C. M.". A metszet jobb alsó sarkában a rajzoló, metsző és kiadó jelzetei: "Göz et Klauber Cath. Sc. et exc. A. V.".

Copperplate engraving depicting Saint Gertrude with flaming heart, looking at the monogram and glory of Jesus (upper part). In the lower part, Gertrude is kneeling in front of the crucified Jesus.

Cím(ek), nyelv
nyelv latin
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy metszet
tárgy rézmetszet
tárgy piarista
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Gottfried Bernhard Göz (1708–1774), Joseph Sebastian Klauber (1700–1768), Johann Baptist Klauber (1712–1787?)
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Augsburg
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
időbeli vonatkozás 1737/1742
Jellemzők
hordozó papír
méret 14,9 x 9,5 cm
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Piarista Rend Magyar Tartománya
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Piarista Múzeum
leltári szám/regisztrációs szám 2018.096.1.P