Árpádházi Szent Erzsébet megvendégeli a szegényeket

kép
minősített tartalom

A metszet a Klauber fivérek Annus dierum Sanctorum című, a katolikus egyház által hivatalosan ünnepelt szentek ábrázolásait tartalmazó kalendárium első, 1750-es kiadásához készült. A kiadvány metszetein 1737 és 1742 között Gottfried Bernhard Göz (1708–1774) és a Klauber testvérek: Joseph Sebastian Klauber (1700–1768) és Johann Baptist Klauber (1712–1787?) együtt dolgoztak. A rézmetszetek tervezője és rajzolója Göz volt, a technikai kivitelezést, a metszést pedig a Klauber testvérek végezték. A metszet témája a szegényeket saját asztalánál vendégül látó Árpádházi Szent Erzsébet szociális érzékenységének bemutatása. A képmező középpontjában, egy palota udvarán, terített asztal körül ülő társaság látható. Az asztalfőn a magyar királyné foglal helyet, aki szegényeket lát vendégül. A képmező jobb oldalán koldusok gyülekeznek az erdő felől, akiknek Erzsébet udvarhölgye oszt alamizsnát. A képmező fölött bal oldalon "19. Nov." felirat látható. A képmező fölött jobb oldalon felirat: "S.Elisabeth.". A képmező alatt felirat: "Orationes tuae, et eleemosynae tuae, ascendentur in conspectu Dei. act.10.". Képmező alatt bal oldalon felirat: "CPSCM".

Copperplate engraving depicting a regal company having lunch in a garden. Saint Elizabeth of Hungary is sitting at the end of the table and sending food to the paupers. The engraving is part of a series with the title "Annus dierum Sanctorum" from the 18th century.

Cím(ek), nyelv
nyelv latin
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy metszet
tárgy rézmetszet
tárgy piarista
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Gottfried Bernhard Göz (1708–1774), Joseph Sebastian Klauber (1700–1768), Johann Baptist Klauber (1712–1787?)
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Augsburg
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
időbeli vonatkozás 1737/1742
Jellemzők
hordozó papír
méret 9,1 x 15 cm
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Piarista Rend Magyar Tartománya
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Piarista Múzeum
leltári szám/regisztrációs szám 2018.046.1.P