Szent László király szekércsodája

kép
minősített tartalom

A metszet a Klauber fivérek Annus dierum Sanctorum című, a katolikus egyház által hivatalosan ünnepelt szentek ábrázolásait tartalmazó kalendárium első, 1750-es kiadásához készült. A kiadvány metszetein 1737 és 1742 között Gottfried Bernhard Göz (1708–1774) és a Klauber testvérek: Joseph Sebastian Klauber (1700–1768) és Johann Baptist Klauber (1712–1787?) együtt dolgoztak. A rézmetszetek tervezője és rajzolója Göz volt, a technikai kivitelezést, a metszést pedig a Klauber testvérek végezték. Díszes keretben Szent László király szekércsodájának jelenete látható. A képen jobbról balra haladva két angyal húzza Szent László király kocsin elhelyezett ravatalát a váradi székesegyház felé, amely fölött felhők fölött a kitárt karú, csillagokkal és dicsfénnyel övezett fejű Szűz Mária félalakja jelenik meg. Szent László ravatalon fekvő stilizált páncélos alakja fején a magyar Szent Korona látható. Az éjszakai jelenetet a kocsi két oldalán égő fáklyákkal vonuló gyermekek és felnőttek világítják meg. A háttérben stilizált településekkel tarkított hegyes táj, illetve egy erődített vár képe rajzolódik ki, amely a legenda szerint arra utal, hogy 1095-ben László a csehek elleni hadjáratra indult, ahol helyreállíttván a békét, hazaindulása előtt meghalt. A jelenet azt a csodás eseményt ábrázolja, amikor László hívei a testét Váradra igyekeztek vinni, és a gyásztól és fáradságtól kimerülve, elaludtak, akkor a kocsi, amelyre a testet helyezték, magától indult tovább Váradra a helyes úton. A jelenet alatt elhelyezett párnán a Német-római Birodalom koronája és jogar látható, amely a László által tervezett keresztes hadjáratra utalhat, amelyben ő vezette volna a frankok, lotaringok és alemanok fejedelmeit. A képmező alatt szalagon felirat: "Morieris, et ibi erit Currus gloriae tuae. Is. 22.". A képmező fölött bal oldalon felirat: "27. Iunij.". A képmező fölött jobb oldalon felirat: "S. Ladislaus Rex Hungariae."

Copperplate engraving of the dead Saint Ladislaus of Hungary. Angels draw his cart, followed by people carrying torches. The Virgin Mary is looking down from the clouds. Latin inscription under the picture.

Cím(ek), nyelv
nyelv latin
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy metszet
tárgy rézmetszet
tárgy piarista
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Gottfried Bernhard Göz (1708–1774), Joseph Sebastian Klauber (1700–1768), Johann Baptist Klauber (1712–1787?)
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Augsburg
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
időbeli vonatkozás 1737/1742
Jellemzők
hordozó papír
méret 9,1 x 15 cm
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Piarista Rend Magyar Tartománya
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Piarista Múzeum
leltári szám/regisztrációs szám 2018.049.1.P