Szent István király koronafelajánlása a Szent Jobb ereklyével

kép
minősített tartalom

A metszet a Klauber fivérek Annus dierum Sanctorum című, a katolikus egyház által hivatalosan ünnepelt szentek ábrázolásait tartalmazó kalendárium első, 1750-es kiadásához készült. A kiadvány metszetein 1737 és 1742 között Gottfried Bernhard Göz (1708–1774) és a Klauber testvérek: Joseph Sebastian Klauber (1700–1768) és Johann Baptist Klauber (1712–1787?) együtt dolgoztak. A rézmetszetek tervezője és rajzolója Göz volt, a technikai kivitelezést, a metszést pedig a Klauber testvérek végezték. A metszet azt a jelenetet ábrázolja, amikor Szent István király felajánlja a koronát Szűz Máriának. Obeliszkekkel keretezett, stilizált palota udvarának jobb aoldalán Szent István király térdel, aki baljával egy meztelen puttó és egy palástos gyermek által tartott által párnán tartott magyar Szent Koronára, illetve a mellette fekvő jogarra mutat, amelyet a bal felső sarokban, felhőgomolyagban megjelenő Szűz Máriának és a gyermek Jézusnak ajánl. A Szent István királyt ábrázoló lapon emblémaszerűen a Szent Jobb is megjelenik. A kép közepén, fent, bőségszaruk között, egy felhő fölött, sugárkoszorúval körülvett, lebegő, nyitott bal (sic!) tenyér látható, fölötte pedig a következő szentírási idézet olvasható: „Exaltetur dexter a tua. Ps. 88.”. Felirat a kép alatt: „Offerenc ej coronam auream. 2. Mach. 14.”. A jobb felső sarokban felirat: „S. Stephan Rex”. A bal alsó sarokban felirat: "C.P.S.C.M.".

Copperplate engraving depicting Saint Stephen of Hungary and the Holy Right Hand relic. There is a left hand (!) above the scene surrounded with glory, while the Virgin Mary and the Child Jesus are on the left side on clouds.

Cím(ek), nyelv
nyelv latin
nyelv magyar
nyelv angol
Tárgy, tartalom, célközönség
tárgy metszet
tárgy rézmetszet
tárgy piarista
célközönség általános
Személyek, testületek
létrehozó/szerző Gottfried Bernhard Göz (1708–1774), Joseph Sebastian Klauber (1700–1768), Johann Baptist Klauber (1712–1787?)
Tér- és időbeli vonatkozás
térbeli vonatkozás Augsburg
az eredeti tárgy földrajzi fekvése Budapest
időbeli vonatkozás 1737/1742
Jellemzők
hordozó papír
méret 9,8 x 14,8 cm
formátum jpeg
Jogi információk
jogtulajdonos Piarista Rend Magyar Tartománya
hozzáférési jogok Kutatási engedéllyel hozzáférhető
Forrás, azonosítók
forrás Piarista Múzeum
leltári szám/regisztrációs szám 2018.037.1.P